• Få nye innlegg på epost

Hva bør du tenke gjennom før du bestemmer deg for å bli selvvalgt enslig mor?

To hender. En voksen hånd som holder en barnehånd.

Lurer du på om du skal bli selvvalgt enslig mor? Er du usikker på om du klarer det? Hvordan livet som enslig med barn vil bli? Hva vil det si å velge bort barnets kontakt med 50% av sitt dna?

Jeg får veldig ofte spørsmål fra kvinner om akkurat dette. Kvinner som lurer på om det er rett valg for dem. Jeg kan selvfølgelig ikke svare for dem, men jeg kan skrive litt om mine egne tanker og refleksjoner rundt dette.

I forbindelse med oppstart av fertilitetsfredag har jeg satt opp noen punkter som jeg tenker kan være lurt å tenke gjennom på forhånd dersom du vurderer å bli selvvalgt enslig mor. Selv om dette kan virke overveldende og skremmende, så har jeg en god nyhet. Det meste går bra når man tar gjennomtenkte og reflekterte valg. Utfordringer vil man alltid møte på i livet. Men når du har tenkt nøye gjennom hvilke utfordringer som kan dukke opp, så finnes det som regel også løsninger. Utfordringer er stort sett til for å overvinnes og som regel kommer man ut av det som en sterkere og tryggere person.

Er jeg komfortabel med gå vekk fra plan a og satse på plan b?

Dette tenker jeg er det viktigste spørsmålet du må finne svar på. Barnet trenger en mor som er fornøyd med livet og situasjonen hun er i. For de aller fleste er det å bruke donor og få barn alene plan b. Plan a er for de aller fleste kvinner å få barn sammen med en mann. Det er en prosess å gå fra plan a til plan b.

For mange er det snakk om en sorgprosess og det er helt greit. Jeg tenker at det er viktig å forsone seg med denne tanken før man begir seg ut på denne ferden alene. Bruk litt tid på å bearbeide sorgen, men jobb deg gjennom det. Ikke ignorer og utsett det. Da kan det fort bli for sent. Og det kan bli en mye tyngre sorg å bære.

Før jeg ble gravid lurte jeg veldig på om jeg ville savne en støttende mann gjennom svangerskapet, fødsel og barseltid. Broren min ble pappa mens jeg var prøver, og jeg så hvordan han tok vare på og støttet henne. Jeg drømte også om den tosomheten de to hadde. Ville jeg føle på et savn etter det? Svaret var nei. Eller tja… at jeg ikke ønsket en støttende kjæreste i den tiden er feil å si, men det var ikke et tungt savn å bære. Jeg hadde det helt fint jeg. Jeg hadde med moren min og en fantastisk venninne på fødselen og akkurat da var jeg kanskje glad for at det ikke var en kjæreste der.

Slik ble det for meg, men det er jo ikke et fasitsvar som gjelder for alle. Du må kjenne etter om det vil gå greit for deg.

For mange er det vanskelig å prate om dette temaet. Mange kvinner velger å gå gjennom både tankeprosessen og gjennomføringen alene. Men jeg anbefaler sterkt å finne en eller flere som kan være din samtalepartner mens du går og vurderer å bli selvvalgt enslig mor. Fortrinnsvis bør du prate med noen som kjenner deg godt og som kan hjelpe deg og sortere tankene dine for å finne ut hva som er rett for deg.

Dersom du ikke har en god venn/venninne eller et familiemedlem som du kan prate med, så tenker jeg at det ikke er dumt å bruke litt resurser på å gå til noen som tar seg betalt og som har en kompetanse på å hjelpe til med slike prosesser. Jeg må si at jeg har følt det veldig godt å ha støttespillere på laget når jeg har gått igang med prøvingen.

Hvem er din landsby?

“It takes a village to raise a child” er et uttrykk som er veldig riktig og viktig å ha i bakhodet når man er alene med barn. En enslig kvinne er sjeldent helt alene i verden om å oppdra barnet sitt. Hun har familie, venner og naboer i tillegg til skole, barnehage og ulike fritidsaktiviteter. Hva slags relasjon man har er ikke viktig, så lenge den er god.

Det er ikke til å stikke under en stol at det er et stort ansvar å få barn alene. Barn har behov for kjærlighet, trygghet, noen som sørger for at de får det de trenger. Barn blir syke og det koster en del å få dekket alle behov. Og ikke minst; foreldre blir også syke. Noen ganger alvorlig syke. Du bør tenke gjennom hvilke løsninger som finnes dersom noe skulle skje deg eller barnet ditt. Mitt inntrykk er at de aller fleste har tenkt nøye gjennom dette før de går igang med å planlegge å være alene med barn. Det tenker jeg er fornuftig.

De aller fleste alenemødrene jeg prater med er avhengige av hjelp fra familie og venner i større eller mindre grad. De fleste har familie og venner som stiller opp. Men i veldig varierende grad. Mange er avhengige av å kunne benytte seg av lønnet barnevakt. Det krever jo økonomi og derfor er det fornuftig å prøve å danne seg et bilde av hvordan det vil bli. Jeg var nødt til å låne penger når jeg skulle prøve å bli gravid. Når man låner penger er det viktig å være sikker på at gjelden ikke blir så stor at den blir uhåndterlig.

Jeg har pratet med selvvalgte alenemødre, som har funnet personer i sitt nærmiljø som har blitt som ekstra besteforeldre og ekstra tanter og onkler. Det er også en del selvvalgte enslige mødre som har gått sammen om et samarbeid der de hjelper hverandre i hverdagen. Slike samarbeid kan være gull verdt.

Hvordan blir det for barnet?

Dette tror jeg for mange er det vanskeligste spørsmålet. Hvordan blir det for barnet å vokse opp uten å kjenne 50% av sine gener? Det er ikke et valg noen tar lett på tror jeg.

Selv gikk jeg mange runder med meg selv før jeg ble helt komfortabel med dette. Når jeg endelig hadde bestemt meg, så gjenstod også det å velge åpen eller anonym donor. Jeg skal vie et eget innlegg til det å velge donor (eller ikke velge).

Både før forsøkene mine og etter at jeg begynte å forsøke å bli gravid, så har jeg brukt mye tid på å google etter informasjon om hvordan det er for barna som vokser opp uten å kjenne til mannen som står for 50% av genene sine.

Det finnes mange artikler der ute. Det meste av det negative jeg har kommet over er de barna som har blitt løyet for i oppveksten og fått vite sannheten om sitt donoropphav i voksen alder. De som har visst sannheten hele livet har virket mer komfortable med hvordan de ble til. Noen er nysgjerrige, mens andre bryr seg omtrent ikke.

Derfor har jeg alltid vært 100% sikker på at jeg skulle fortelle sannheten helt fra start. Datteren min vet allerede hvordan det henger sammen. Det er ikke alt hun kan forstå enda, men det kommer, så lenge vi prater om det mer eller mindre regelmessig.

Denne filmen husker jeg at jeg ble veldig imponert over. Jeg fikk se den rett før jeg skulle igang med første forsøk husker jeg. Selv om dette er en mann med to mødre, så føler jeg at han sier mye viktig om familie som også er relevant for enslige kvinner.

Zach Wahls snakker om familie (youtubefilm).

Nå i fjor fikk jeg også se den neste filmen jeg skal vise dere. Denne jenta fikk meg virkelig til å tenke over hvordan det er å vokse opp som barn unnfanget med donorsæd i dag. På mange måter ufarliggjør den en god del. Den viser hvordan de nye familiebegrepene kommer naturlig for generasjonen som vokser opp nå. Ikke helt problemfritt. Men med åpenhet og ærlighet, så kommer man langt. Det fikk meg også virkelig til å innse at det ikke lenger er noe som heter anonym donor. I dag er dna-testen lett tilgjengelig og mange lar seg teste, så selv med anonym donor, vil barna kunne finne andre barn av samme donor og i enkelte tilfeller også donoren selv.


Lizzy Forman forteller om hvordan det er å vokse opp som barn av donor og om viktigheten av åpenhet.

Har jeg råd? Hvor mye koster behandlingen og hvor mye koster det å ha et barn?

Senere i fertilitetsfredag skal jeg snakke mer om penger. Det er helt klart viktig å tenke gjennom økonomi før man starter med forsøk i privat regi. Man bør ha rimelig grei oversikt over hvor mye man kan bruke. Det må jo være forsvarlig for det kommer jo et barn forhåpentligvis som også har behov for at du har en ryddig økonomi.

Les mer: Hvor mye koster egentlig assistert befruktning?

Nå mener jeg at barn trenger ikke å vokse opp i et hjem med høy inntekt. Barn kan klare seg lenge med bruktkjøp og trenger ikke dyre ferier. Det viktigste for et barn er å bli elsket, føle trygghet og få dekket viktige behov. Men det er jo en fattigdomsgrense og barn bør få slippe å vokse opp i fattigdom.

Når jeg ser på min egen økonomi, så kikker jeg gjerne også på Sifo sitt referansebudsjett. Det er et stramt budsjett og det tenker jeg er et minimum av hva man trenger. Jeg klarer ikke å holde meg innenfor på matbudsjettet der iallefall. Så jeg tenker at det kan være fornuftig å ha litt mer enn det å rutte med som et minimum. Man bør også ha mulighet til å sette av et lite beløp hver måned til sparing og uforutsette utgifter.

Dette kan du lese mer om på fertilitetsfredag.

Jeg håper du likte dette første innlegget mitt i #fertilitetsfredag. Jeg har flere temaer på trappene i spalten fertilitetsfredag:

Kom gjerne med innspill om temaer du ønsker at jeg skal ta for meg i denne spalten.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.