Luksuslærer med vinterferie? – nei: lærer med VINTERAVSPASERING!!!!

En dag igjen, så er det vinterferie. Deilig ja? Jo, det er digg! Og de sedvanlige kommentarene fra venner begynner å komme: “Ja, du skal vel ikke klage som har ferie nå?” Og når jeg klager over at lærere har mye å gjøre; “Ja, du har vel ikke noe å klagge over med 8 ukers lang sommerferie i tillegg til alle de andre feriene.”

Ja hvem er det som til daglig går og tenker på hvorfor man egentlig har vinterferie, og hvem er det egentlig som har vinterferie og hvem er det som ikke har det? Jeg er sikker på at du mener bestemt at det stort sett er lærere, elever og studenter som har vinterferie. Der tar du grundig feil!!! Det er elever og studenter som har ferie(eller studiefri, enkelte plasser kaller de det til og med undervisningsfri, noe som egentlig legger opp til at studentene skal studere på egenhånd). LÆRERNE AVSPASERER, DET ER IKKE FERIE!

Jeg vet at det er mange som tviler på at det kan være noe annet enn et luksusgode. Da har jeg noe å si, det dreier seg ikke om luksus, det dreier seg om en nødvenighet.

For min egen del, er jeg så sliten nå at jeg knapt vet hvor jeg står og går (det kan ha flere årsaker enn at jeg er sliten skal jeg innrømme). Men jeg ligger langt bak med alt jeg skulle ha gjort, som jeg alltid gjør på denne tiden. Derfor skal jeg bruke vinterferien min til å komme meg ajour med studiene mine, rydde på kunst og håndverksavdelingen på skolen og rette noen prøver og stiler.  Da er det ikke så mye igjen av uken egentlig. Jeg skal senke tempoet litt ja,  sove lenge og gå litt på ski , men ellers blir det ikke noe slaraffenliv for de som trudde det.

Jeg lurer egentlig på om det er noen som fremdeles trur at lærere jobber fra 8.30 til 14.00 og i tillegg har 8.ukers lang sommerferie, høst-, jule-, vinter-, og påskeferie? Dersom du trudde det, så bør du lese videre. For jeg har en liten oppdatering til deg på realitetene i lærerlivet.

En lærer i 100% jobb, jobber 1687,5 timer i året (eller skal jobbe i følge arbeidstidsavtalen, i realiteten jobber de fleste mye mer!! – det vil si gratis). Dersom vi skulle fordele den tiden på 47 uker som er et vanlig arbeidsår for de fleste andre ansatte (52 uker minus 5 ukers ferie) så har læreren en normalarbeidsuke på 36 timer. Det er 1.5 time per uke mindre enn en annen arbeidstaker. Fordeler vi det på 39 uker som er så mange uker en lærer faktisk jobber, så har lærerne en arbeidsuke på 43,4timer (mot 37,5t som er det vanlige). Jeg må si at jeg jobber iallefall det. De 1,5 timene per uke som jeg da jobber mindre enn andre per uke, ser jeg på som en velfortjent avspasering for at jeg ofte må jobbe både lørdag og søndag med rettebunker for å ta igjen arbeid jeg henger etter med.

Jeg vil bare si at dette er ikke for å klage; jeg elsker jobben min! Jeg ville aldri blitt lærer hvis ikke. Ungdom er fantastiske mennesker å jobbe med, og jeg føler at jeg gjør en av samfunnets viktigste jobber. Det er motivasjonen min. Lønna er så jeg overlever, men jeg skal innrømme at jeg ofte tenker at jeg gjerne skulle jobbe bare de 43,4 timene i snitt de ukene jeg jobber, men jeg gjør det ikke for da føler jeg at jeg ikke gjør jobben min så bra som jeg liker å gjøre. Det er valget mellom å jobbe litt mer, for å ha god samvittighet eller jobbe det jeg er pålagt og ikke mer, men konstant føle at det er noe jeg burde gjort bedre. Det er tross alt ungdom jeg jobber med og ikke maskiner som står på vent til jeg har tid.

 

PS: Fått tlf fra sykehuset i dag, det er sendt henvisning til HSG på røntgen og jeg er heldigvis strøket fra ventelisten til lapraskopi 🙂 Takk for våkne observasjoner som fikke reddet meg fra det 🙂

 

14 Replies to “Luksuslærer med vinterferie? – nei: lærer med VINTERAVSPASERING!!!!”

  1. Helt enig. Det er ikke jobben som er ille, det er det at folk ikke forstår at den er krevende som er ille (og at de ujer seg over hvor “lettvint”, hvor “enkelt”, og hvor “godt” lærere har det som tjener så mye på så “lite” arbeide).
    Folk med slike holdninger skulle nesten fått vært med en dag, bare en arbeidsdag og selv fått sett hvordan det er å være lærer.

  2. Ærevære for at noen vil være lærere sier jeg 🙂 Jeg tror IKKE at dere jobber noe mindre enn andre og dessuten har dere en krevende arbeidsdag som krever mye av dere. I mange andre yrker kan man ta det litt slækk en dag om man ikke er helt på topp! I yrker som lærer og helsepersonell feks. nytter ikke det! Dere må gi max hele tiden. Synes læreryrket burde vært mye mer ansett og bedre lønnet! Vi har alt å tjene på at de som skal utdanne barna våre har skikkelige arbeidsforhold og en lønn som gjør dem motivert til å bli i jobben! Ofte forsvinner de “flinke” lærerene over i administrative jobber fordi man kan få bedre lønn der. Mange skoler sliter med ufaglært arbeidkraft og dårlige vikarløsninger, det er synd!
    Ta deg for all del noen velfortjente “pustepauser” i vinterferien og lykke til med babyprosjektet 🙂

  3. Andreas: Ja, det var en fin artikkel og en viktig påminnelse. Jeg følte meg litt truffet over å klage over rettebunker innimellom. Jeg skal herved slutte med det. Men jeg kjente meg også heldigvis igjen i den delen som dreide seg om de gode dagene på jobb. Når timen er ferdig og det har gått opp et lys for elevene når de skjønner at Karen var gravid med postkaren og derfor tok sitt eget liv (da de leste novellen første gang, var den kjedelig, dårlig, meningsløs og vanskelig, men etter å ha pratet om den litt bare måtte de lese den en gang til for å se på den med nye øyne) da tenker man at man har verdens beste jobb. Eller når elevene får til masse fint i kunst og håndverk og sier stolt at den kniven gleder de seg til å bruke, eller de kommer til å henge bildet opp på veggen med en gang de kommer hjem. Jeg er veldig glad i kunst og håndverk og jeg håper og trur at jeg en gang bare kan drive med det og eventuelt sosialrådgiving… vi får se 🙂

  4. Vel, ingen er glad og lykkelig hver dag på jobb. Alle har vi dårlige og gode dager. Men det viktigste er å ha en jobb man trives med. En jobb hvor man føler at man har noe å bidra med, man føler en mening med. 🙂
    Kunst er viktig ja. Det gir en mange tanker å spinne på. Ars gratia artis… Det er mange ganger at kunstverk får en ny mening når man ser det fra en ny vinkel. 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.