Nytt design igjen… Er det greit å bruke bilder man finner på nett?

Jeg ble fort lei av det gamle designet som egentlig ble til litt i farta fordi jeg måtte bare ha noe. I dag har jeg virkelig koset meg med å bilderedigere og prøve fram og tilbake diverse løsninger. Jeg hadde opprinnelig laget et annet design, men med bruk av et “stjålet” bilde. Jeg liker ikke å bruke andres bilder uten tillatelse… denne storken har jeg faktisk kjøpt, så min samvittighet er ren. Det er litt dumt å stjele masse når man prøver å undervise barna på skolen om åndsverksloven og hvilke regler som gjelder i forhold til bruk av bilder på Internett.

Jeg brukte jo noen bilder i innlegget mitt om København som jeg bare søkte på google. Men jeg tenkte at siden jeg “reklamerte” for det jeg la fram bilde på så burde det være greit. Men er det det?

32 Replies to “Nytt design igjen… Er det greit å bruke bilder man finner på nett?”

 1. Jeg tar bilder fra WeHeartIt,google,venniner osv og jeg synes det er helt ok .
  Og nei , jeg tar bare bilder av megselv eller av venninen om jeg ikke har osv .
  Hvor ellers hadde vi fått så mange bilder fra?
  Fin header :)koselig med en komentar tilbake

 2. kbjerke96: Takk for det… tok litt tid, men jeg er fornøyd… en proff ville sikker funnet noen “feil”, men jeg liker den iallefall… lurer bare på hvor lang tid det tar før jeg blir lei denne også.
  Til dere andre: Strengt tatt så er det nok ikke lov å bare finne bilder gjennom google, men jeg registrerer at det blir gjort allikevel… og jeg har selv syndet på dette.

 3. Neinei , jeg har altså ikke tatt bilder av en annen person !!
  Men bilder til å legge ut å vise hvor jeg skal , hvordan ting ser ut og klær osv , ikke vist de er på andre folk , men modeller osv.

 4. Christina, rallyjenta fra sørl: Ja, når det gjelder å bruke mennesker i bildet, så kommer ikke bare åndsverksloven inn, men også lov personvern. Åndsverksloven sier at alle bilder (og tekst for den sakens skyld) er automatisk kopibeskyttet. Det er ikke lov i følge åndsverksloven å bruke andres bilder så lenge du ikke har fått tillatelse av den personen som eier bildet til å bruke det.
  Jeg har kjøpt bilder gjennom istock Photography eller jeg laster ned fra flickr der jeg kan sjekke om jeg får lov til å bruke bildet eller ikke og hvordan jeg får lov til å bruke det. Som regel får jeg bruke det om jeg akkrediterer den som har lastet bildet opp i flickr og jeg får som regel lov til å redigere på det.

 5. om du låner andres bilder, må du ha tillatelse, noe de fleste ikke gidder. Men man MÅ oppgi kilder om man legger ut andres tekst/bilder.
  Jeg er ofte den med kamera, og selv om det er bare venner, hater jeg at de tar bildene mine. Om man verken spør om tillatelse eller oppgir kilder, kan man bli anmeldt, forresten. 🙂

 6. jenniferad: Men fotografen og nettsiden du finner bildet på “eier” i utgangspunktet bildet og det er heller ikke lov til å kopiere så lenge det ikke står noe annet. Da må du i tilfelle be om tillatelse av de som har laget nettsiden til å bruke bildet.

 7. Tine: Helt riktig! Mange har noe å lære av deg! Etter at jeg begynte å blogge har jeg tatt mange flere bilder, for jeg vil nødig bryte loven når jeg skriver blogg. Jeg synes heller ikke det er riktig å stjele andres arbeider uten at de får noe igjen for det eller har gitt meg tillatelse

 8. Hvis man leter på google feks søker på depresjon, barn etc. så finner man mange bilder hvor man ikke kan se hvem personen i bildet er, og hvis man da spesifiserer hvor bildet kommer fra i innlegget, så vil jeg tro at det ikke er noen skade skjedd. Men om man derimot “stjeler” et bilde fra noen andre, så er det jo selvfølgelig ikke lov.. man må vel sile litt antar jeg!
  (jeg ser at innleggene og kommentarene mine i dag blir litt rotete, men satser på at de likevell er forståelige! hehe)

 9. Skjønner denne problemstillingen og er enig med deg, liker ikke å ta bilder fra andre liker helst og ordne og ta dem selv men ja er ikke altid man har bilder til de diverse emnene selv.
  Det finnes faktisk sider hvor det er lov og låne bilder fra 🙂
  Synest forresten ditt nye design er veldig fint 🙂

 10. topshelf: Når det gjelder bilder med personer i, gjelder lov om personvern i tillegg til åndsverksloven. Den forholder du deg ganske riktig til. Åndsverksloven gjelder alle bilder, tekst ol og alt er beskyttet av denne loven. Det er ikke lov til å kopiere fra nett og puplisere uten tillatelse fra eier av nettsiden. Det holder i utgangspunktet ikke med link til siden mener jeg (her er jeg litt usikker, må prøve å finne det ut)

 11. veientilettbarn: takk for det. Ja, jeg bruker jo flicker ofte, men der er det mye dårlig synes jeg som jeg må bla i før jeg finner noe jeg vil bruke. Finner jeg noe fint er det ofte ikke lov til å bruke det. I dag handlet jeg på istockPhotografy, der var det masse bra bilder og et bilde koster litt under en dollar.
  Men jeg vil gjerne få tips om andre gode nettsider der man har lov til å bruke bildene.

 12. Jaggu! Du har vært i det kreative hjørnet du. Detta var ein fin hedder! 🙂
  Veldig fin!
   
  Hva jeg synes om å bruke andres bilder? Tja, det beror jo på hvordan de brukes og til hva. Generelt tror jeg ikke det er så ille. Det er nok helst hvis noen bruker bilder i markedsføring eller noe med å tjene penger på at det blir reaksjoner.

 13. Andreas: Tusen takk… ja, jeg er stadig i det kreative hjørnet og siden jeg har ferie kan jeg vel unne meg det med god samvittighet? Jeg har laget og holder på med flere også, men jeg kan jo bare velge en, så da ble det denne. Jeg synes det er skikkelig gøy og begynner å lure på om jeg har havna på feil hylle (ja, ikke helt feil da, for jeg underviser jo i dette). For akkurat nå kjennes det som at jeg kunne sitte med dette hele tiden. Ja, kan hende det er en dille… morro iallefall…
  Selv om jeg er anonym, så er det jo ikke sikkert jeg blir så anonym etterhvert, så i og med at jeg virkelig tar dette alvorlig opp med ungene på skolen, så synes jeg det er greit å følge lovverket iallefall et godt stykke på vei, så jeg skal nok satse på å ikke bruke andres bilder uten tillatelse. Men jeg lurer fremdeles på om jeg egentlig brøyt loven i det forrige innlegget om København. Jeg har redigert det litt, så nå bruker jeg iallefall bare bilder fra nettsider som jeg linker til og reklamerer for, så da burde det vel være greit?

 14. Ah, jeg fant ut av det. 🙂
  http://wiki-i-skolen.wikispaces.com/Opphavsrett
   
  § 3 gir opphavsmannen rett til å bli navngitt. Dette vil si at åndsverk som er publisert kan brukes, men at det skal henvises til kilder. I skolesammenheng vil dette være viktig i forhold til elevers bruk av kilder på Internett. Det er ikke ulovlig å bruke det som finnes, men opphavsmannen skal bli navngitt.

 15. Andreas: Skolesammenheng blir vel ikke helt det samme som dette, men jeg trur du har rett. Jeg fant forøvrig en link til åndsverksloven nederst på denne siden, og slik jeg tolker den, står man ikke helt fritt til å bruke, men nesten så lenge man henviser til kilden. Men man bør nok være forsiktig med å redigere i bilder som andre har rettighetene til. Da holder jeg meg fremdeles til flickr og til istock. Så gjelder selvfølgelig personvernloven over denne loven i forhold til å beskytte individet. Så lenge man ikke “gjør narr av” kan man bruke kilder ganske fritt… jeg tenker på den filmen som ble laget som gjorde narr av en seriøs film der de hadde sex i en båt på en hel hau med fisker. Det er jo helt klart i grenseland for “god skikk”

 16. Jeg tenker at hvis du oppgir hvor bilde er funnet, så er det greit å bruke bilder man finner på nett.
  Jeg (eller min kjære) er medlem på en internett side hvor han har betalt penger for å kunne bruke bildene, uten å måtte oppgi kilden. Eneste gangen man må oppgi navn er hvis det står spesifikk under bilde. Det er der jeg finner bildene mine 🙂
  Fin header!!

 17. Pergoberta: ja, jeg har kommet fram til akkurat samme svar, da satser vi på at det er slik 🙂 Tusen takk for tilbakemelding om header, jeg koste meg virkelig da jeg lagde den, og skulle gjerne laget ti til. 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.