• Få nye innlegg på epost

Valg og kjøp av donorsæd

Ved kjøp av donorsæd fra en sædbank er det flere ting du trenger å vite.
Ved kjøp av donorsæd fra en sædbank er det flere ting du trenger å vite.

I dette innlegget skal jeg ta for meg problemstillinger man kan bli stilt overfor det kommer til valg av sæddonor og eventuelt kjøp av donorsæd. Skal du velge åpen eller lukket/ikke-kontaktbar sæddonor? Hva vil åpen/lukket si? Skal du la klinikken plukke en donor fra sitt depot eller vil du kjøpe selv i sædbanken? Hvor mye vil du vite om donoren? Det er mange spørsmål og jeg skal forsøke å svare på dem så godt jeg kan her.

Åpen eller lukket? Hva innebærer det?

I Danmark har man flere valgmuligheter når det kommer til valg av donor. Først og fremst trenger man å ta stilling til om man ønsker å bruke åpen eller lukket/ikke-kontaktbar donor.

Åpen donor vil si at barnet (kun barnet og ikke deg som forelder) har mulighet til å komme i kontakt med donoren når barnet er myndig. Da kan barnet ta kontakt med sædbanken og deretter vil sædbanken være behjelpelige med å etablere kontakt. Barnet vil også få tilbud om en dna-test for å få full sikkerhet for sitt genetiske opphav.

Dersom du velger en lukket/ikke-kontaktbar donor, vil kontakt mellom donor og barn aldri kunne etableres. Det vil si at den ikke kan etableres ved hjelp av sædbanken. Det kan allikevel være en bitteliten mulighet til å finne hverandre dersom både donor og barn søker aktivt etter å etablere kontakt. Verden i dag er liten og den krymper stadig. Det er også kjent at mange barn av samme donor finner hverandre ved hjelp av dna-tester og ulike nettsteder ved hjelp av donornummer. Som forelder kan du derfor aldri være trygg på at identitet holdes skjult hvis det er viktig for deg. Det kan jo være greit å tenke gjennom på forhånd.

Ved behandling i Norge er det påbudt med åpen donor slik at barnet kan få treffe han en gang i fremtiden. I dette innlegget skriver jeg først og fremst om hva som gjelder for behandling i Danmark.

Hva får du vite om donor?

Selv om du velger en lukket/ikke-kontaktbar donor, så trenger ikke det å bety at du får lite informasjon om han. Både åpne og lukkede donorer kan ha basis eller utvidet profil.

En basis profil betyr at man kun får basis informasjon om donoren. Det er høyde, vekt, øyefarge, hårfarge, blodtype, utdannelse/yrke, etnisitet og hudfarge. Mange ønsker ikke å vite mer enn dette om donoren. Noen synes til og med at basisinformasjonen er mer enn nok.

En utvidet profil betyr at man som kjøper får ganske mye informasjon om donoren allerede når man velger donor. Informasjonen er ikke identifiserbar, men man får gjerne et bilde av donoren som barn, helsehistorie, øvrig families helse, litt om donorens interesser og personlighet. Spermbankene har også et lydopptak der man kan høre donorens stemme.

Dersom du ønsker å bruke sæd fra klinikkens eget depot, så får du kun vite basisinformasjon. Men det trenger ikke bety at han ikke har en utvidet profil. Det må du høre med klinikken om når du velger eller lar dem velge for deg.

Klinikkens depot eller kjøpe fra spermbanken?

Det er en god del kostnader som skiller om man skal bruke en donor fra klinikkens depot eller om man skal henvende seg til en sædbank og kjøpe sæd derfra. Sæden er den samme siden klinikkene stort sett kjøper sin sæd fra en av de store spermbankene. Noen få klinikker har egen spermbank og rekrutterer sine egne sæddonorer, men de fleste klinikker har depot med sæd kjøpt enten hos European Sperm Bank eller Cryos Danmark.

I innlegget om kostnader nevnte jeg at prisene for sæd fra klinikkens depot kostet fra 2000 til 3000 for lukket donor og fra 3000 til 4500 for åpen donor.

Les mer om kostnader for assistert befruktning i Danmark her.

IUI-sæd eller ICI-sæd?.

Når du skal handle fra spermbanken må du først og fremst kjøpe riktig type sæd. Det finnes to typer, IUI og ICI. IUI-sæd kan benyttes til alle former for assistert befruktning. Den er renset så den inneholder kun de levende sædcellene tilsatt en spesialvæske for nedfrysningen. ICI er ikke renset og inneholder derfor alle de naturlig forekommende sædvæsker og celler.

ICI-sæd brukes kun ved hjemmeinseminering eller dersom klinikken ønsker å rense den selv.

Hjemmeinseminering foregår på en slik måte at spermen blir ført inn i kvinnens skjede og ikke inn i livmoren som ved en klinikk (IUI). Dersom ICI-sæd blir inseminert helt inn i livmor kan det oppstå en betennelse. ICI-sæd er naturlig nok litt billigere enn IUI-sæd. Dersom det kun er tilgjenglig ICI-sæd av din ønskede donor, så kan du høre med klinikken om de kan rense den. Det koster sikkert litt, men jeg har ikke funnet priser på det. Hør med klinikken. Kan hende det koster omtrent det samme som prisforskjellen i spermbanken.

MOT-hvafornoe? Litt om sædkvalitet.

Det neste du må ta stilling til er kvalitet på spermen. Den måles i MOT. MOT står for Motile Total og er et tall for hvor mange sædceller som beveger seg fremover i prøven. MOT måles i millioner pr. ml så MOT 20 betyr at det er minst 10 millioner levende sædceller i en dose på 0,5ml. (20 millioner pr.ml)

Ved inseminering er kvalitet særlig viktig og høy motilitet øker sjansene for å oppnå graviditet. Derfor skal du bestille MOT 20 eller mer ved inseminering.

Ved ivf foregår befruktningen i en skål og antall sædceller er ikke like viktig. Da kan det holde med MOT 10. Men det hender klinikken foretrekker MOT 20 også ved IVF, så det kan lønne seg å høre med klinikken før du bestiller.

Hos Cryos kan man spare penger på å velge sæd med lavere MOT. Men hos European Sperm Bank garanterer de at alle strå har minst MOT 20.

Hvor mye koster det å bestille sæd fra spermbanken?

Jeg har sett på hva det koster å bestille sæd fra European Sperm Bank. Prisene er oppgitt i DKK. Husk å sjekke valuttakursen for å gjøre om til NOK.

  • IUI åpen donor: 4760,55dkk
  • IUI lukket donor: 3047,05dkk
  • IUI åpen fra USA: 5505,55dkk

I tillegg til denne prisen må du legge til 25% i moms pluss frakt til klinikk, eventuelt også betaling for at sæden skal oppbevares i spermbanken. Depot i spermbanken: fra 298 (for 3mnd) til 6347,40 (for 10 år). Frakt til klinikk i Danmark koster 894 dkk og høyere priser om sæden skal sendes ut av landet (ulike satser gjelder).

Andre utgifter i forbindelse med kjøp av sæd

Andre ting som er viktig å vite før du bestiller sæd, er at klinikken som mottar spermen også gjerne tar seg betalt for å ta den imot og for å oppbevare den. Dersom du underveis i behandlingen velger å bytte klinikk, så koster det ytterligere. Klinikken som skal sende spermen tar en avgift for arbeidet med å klargjøre og sende spermen. Spermbanken som står ansvarlige for forsendelsen tar også et fraktbeløp som er på minimum 2607,50dkk og mottakende klinikk tar seg betalt for mottak og nytt depot. Ingen tvil om at her raser pengene. Så tenk nøye gjennom hvordan du går frem her.

Jeg er nok fristet til å anbefale å oppbevare kjøpt sæd i depot i sædbanken fram til den enkelte dose sendes til klinikk. Bakgrunnen for det er også at dersom du blir gravid og ikke ønsker å benytte deg av alle stråene du har kjøpt, så vil du få refundert 75% av beløpet du betalte for sæden dersom sæden har vært oppbevart i spermbanken hele tiden. Når sæden først er fraktet til klinikk, så kan du ikke sende den tilbake til sædbanken for å få penger tilbake.

Hvor mange strå bør jeg kjøpe?

European sperm bank anbefaler å kjøpe 5-7 strå pr barn. Jeg tenker det kommer litt an på hvor viktig det er for deg å benytte deg av en konkret donor. Dersom det er viktig, så er det greit å sikre seg. Dersom det ikke er viktig, så er det helt greit å kjøpe 1-3 om gangen. Dersom man går for en trepakning, så kan det være aktuelt å kjøpe tre strå og få fraktet til klinikken først som sist. Noen ganger får man anbefalt av klinikken å bytte donor i tilfelle det er dårlig match. Så kanskje greit å ikke binde seg opp til en donor ved å kjøpe for mange om gangen.

I dette innlegget har jeg tatt utgangspunkt i prisene og informasjonen på nettsidene til European Sperm Bank.

Den andre store Spermbanken i Danmark er Cryos International. Jeg vil tro at prisene ikke er helt ulike der.

Andre innlegg i spalten fertilitetsfredag:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.