• Få nye innlegg på epost

Hvordan velge en fertilitetsklinikk som er rett for deg.

Valg av fertilitetsklinikk: Skriv sjekkliste
Skriv gjerne en sjekkliste med punkter som er viktige for deg før du skal gjøre ditt valg av fertilitetsklinikk

Valg av fertilitetsklinikk

Da jeg startet med fertilitetsbehandling i 2011 gjorde jeg en stor feil: Jeg valgte feil klinikk. I årenes løp har jeg veiledet utallige kvinner i samme situasjon som meg selv og jeg har administrert grupper for andre soloprøvere. Jeg har ikke tall på hvor mange jeg har snakket med som hadde gjort samme feil som meg. I dette innlegget vil jeg dele mine råd for hvordan du skal velge fertilitetsklinikk som er riktig for deg.

Ja, jeg sier det slik at du må finne den klinikken som er rett for deg. Du skal ikke finne den mest populære, den billigste eller den klinikken som har enklest mulig reisevei nødvendigvis. Du skal finne den klinikken som klarer å gjøre deg gravid med de midlene du har til rådighet. Du skal velge den klinikken som gir deg en god magefølelser. Rett for meg er ikke nødvendigvis rett for deg. Så enkelt og så vanskelig. Fasiten får du dessverre ikke før i ettertid. Men jeg har en advarsel: Ikke bli forelsket. Det skal jeg også forklare litt nærmere i dette innlegget.

1: Gjør grundig research

For de aller fleste er google det første stedet man leiter når man skal finne en klinikk. Mange har også fått anbefalt en klinikk fra en bekjent. Ingen av delene er noen sikker vei til å finne den rette klinikken.

Søk etter informasjon på Internett.

Jeg husker at jeg ante ikke engang hva jeg skulle skrive i søkefeltet for å finne en fertilitetsklinikk. Ordet “fertilitetsklinikk” falt rett og slett ikke ned i hodet mitt en gang tror jeg. Men jeg skrev vel noe om “enslig” og “sæddonor” og kanskje, muligens, “assistert befruktning”. Jeg skrev nok også Danmark, for Danmark var det eneste landet jeg visste det var mulig. Når det dukket opp en klinikk helt øverst på google, så valgte jeg den uten at jeg egentlig undersøkte nærmere med flere. Jeg tenkte slik at den klinikken som havner høyt oppe hos google må jo være skikkelig bra.

Sånn er det ikke. Den klinikken som havner øverst på google er den klinikken som er flinkest i SEO (Search Engine Optimising). Det sier selvfølgelig ikke noe om de vil kunne gjøre deg gravid.

Nå er ikke googlesøk helt irrelevant. De som kommer høyt opp er nok populære, og de populære klinikkene har nok mange fornøyde klienter også. Så du skal ikke se bort fra googlesøk, men leit andre steder også.

Lytt til andres erfaringer

Andre steder du kan søke kunnskap om fertilitetsklinikker er i ulike forum på nett. Spør gjerne om andres erfaring med ulike fertilitetsklinikker i ulike land. Åpne horisonten til andre land enn Danmark også. Mange reiser for eksempel til Spania, Østeuropa og til Rusland. USA skal også ligge langt framme med tanke på dette feltet. Det finnes også grupper på facebook du kan spørre. Send meg gjerne mail hvis du ønsker tips om slike grupper.

Begynn å lage en liste over klinikker du kunne tenke deg å undersøke litt nærmere.

2: Ta kontakt

Når du har gjort research på hvilke klinikker som kan være aktuelle for deg, så ville jeg tatt kontakt med dem. Jeg foretrekker å ta kontakt på e-post. Da vet jeg at de ikke er stressa og har tid til å svare meg når det passer dem (fremfor å ringe) og jeg slipper språkproblemer. Det er lettere å forstå alt som sies når det står svart på hvitt enn når du må konsentrere deg om å forstå hva de sier.

Dersom det er en norsk klinikk du vurderer (for dere som er i parrelasjoner), så kan det jo også fungere godt å ringe. Min erfaring er at det er ofte legene selv som besvarer mailene jeg har med spørsmål, mens det er sekretærer som tar telefonen. Hvem vil du helst snakke med? Det kan jo komme litt an på hva slags spørsmål du har, men jeg synes det har vært betryggende å komme i tidlig dialog med klinikkens lege.

Hvorfor anbefaler jeg deg å ta kontakt med klinikkene før du har bestemt deg? Jo, måten de tar deg imot og besvarer spørsmålene dine er relevant for hvordan du vil føle deg behandlet underveis i forløpet senere. Derfor synes jeg tidlig dialog er et viktig punkt å ha med i vurderingen når det kommer til valg av klinikk.

Vent litt med å bestemme deg

Du trenger IKKE bestemme deg for klinikk med en gang. Før du bestemmer deg helt 100% for klinikk, så ville jeg gjort en fertilitetsutredning i Norge. Noen av de utenlandske klinikkene foretrekker å gjøre en fertilitetsutredning selv og da trenger du å reise til klinikken for å få gjort en ultralydundersøkelse i forkant. Jeg ville ikke avskrevet en klinikk på grunn av at du trenger å ta en ekstra tur til klinikken før du egentlig er igang. Men jeg ville ventet så lenge som til at du føler deg rimelig sikker på at det er den klinikken du kommer til å velge.

Jeg gjorde selv en slik tur til en klinikk før jeg skulle gjøre forsøk. Selv om det ikke ble forsøk ved den klinikken, så angrer jeg ikke.

Gjør en fertilitetsutredning

Fortsett dialogen med klinikken helt til du har fertilitetsutredningen klar, slik at du kan høre litt med dem om hva de tenker om dine sjanser og hvor eventuelt dine utfordringer ligger. Her kan du faktisk også lære litt. Noen klinikker gir god informasjon, mens mange sier “alt er bra”. Jeg har opplevd at da er “alt bra” med tanke på din alder. Dersom du er i slutten av 30-årene betyr ikke det at du vil ha lett for å bli gravid. Det betyr at det ikke er noe annet enn alderen din som kan gjøre det vanskelig. Det er jo fint.

Når du er helt i startfasen kan det være vanskelig å vite hva du skal spørre om. Men deres mening om dine sjanser til å lykkes er en god start. Forhør deg gjerne også om priser og om hvordan forsøket gjennomføres praktisk og økonomisk. Noen klinikker har prislister som kan være vanskelig å tolke, så det kan være greit å få en god oversikt over kostnader før du setter igang også.

Les mer: Hvor mye koster egentlig assistert befruktning?

3: Sett opp hvilke kriterier som er viktige for deg

Så skal du velge da. Tenk gjennom hva som er viktig for deg. Ikke velg bare ut fra ett kriterie. Men se på flere og vurder dem mot hverandre.

  • Økonomi: Hvis du har en god fertilitetsutredning som tyder på at du ikke vil ha store utfordringer med å bli gravid, så kan økonomi være et viktig kriterie.
  • Reisevei: Dette blir litt som forrige punkt. Dersom alt er fint med fertilitetsutredningen, så kan reisevei være greit å tenke gjennom.
  • Tilgjengelige behandlingsmetoder: Det er ikke alle klinikkene som utfører ivf for eksempel. Dersom du skal igang med insemineringer, så trenger ikke dette være veldig relevant. Men dersom klinikken ikke har ansatt fertilitetslege, (jordmordrevne insemineringsklinikker), så kan det være at du trenger hormoner uten at de kan si noe om det. Min erfaring er at ivf-klinikkene har tydelig anbefaling på medisinbruk også ved insemineringer. For eksempel sier de gjerne maks to forsøk helt uten hormoner og deretter et par forsøk med hormoner. Dersom man ikke har blitt gravid etter fire eller fem insemineringer, så anbefales ofte ivf. Det vil ikke en jordmordrevet klinikk kunne si like klart og tydelig. Jeg gjorde hele 7 insemineringer uten at klinikken kom med noen andre forslag enn bruk av eggløsningstester. Hvis du ikke ønsker å bruke hormoner og vil ha en fin ramme rundt forsøkene, så kanskje det er rett for deg.
  • Kommunikasjon: Hvordan er din dialog med klinikken? Får du svar på det du lurer på? Ser de din sak individuelt? Ser de på journalen din og kommer med fornuftige innspill? Ser de DEG? Eller føler du at dette går litt fort og at du er en i rekka?
  • Nettsidene: Nettsidene bør selvfølgelig ikke avgjøre om du velger en klinikk eller ikke. Men gode informative nettsider kan gjøre deg tryggere i valget. Jeg vet at mange har valgt Dansk Fertilitetsklinikk på grunn av den gode og informative nettsiden, selv om de måtte reise til Danmark for en forundersøkelse. Jeg har aldri hørt noen som har angret på valget. Uansett om du velger dem, eller ikke, kan det være lurt å bruke litt tid på å studere nettsidene til de ulike klinikkene. Der er det mye å lære.
  • Andres erfaringer. Selvfølgelig er det ikke feil å høre om andres erfaringer. Søk i forum og spør i grupper og hør om andres erfaringer. Dersom du har en spesiell fertilitetsutfordring, så kan det jo lønne seg å høre med andre som har samme utfordring. Jeg har jo endometriose, og har fått enormt godt inntrykk av Jon Hausken som driver klinikk Hausken med tanke på endometriose. Hadde jeg hatt muligheten til å få behandling i Norge, er det ingen tvil om hvem som skulle fått gjøre meg gravid.
  • Den unike opplevelsen: Noen klinikker er ekstra opptatt av å ivareta den unike opplevelsen en unnfangelse bør være. Det kan være at du får ekstra tid på et hvilerom med musikk, levende lys og den stemningen du måtte ønske etter at behandlingen har funnet sted. Dette kan selvfølgelig øke prisene noe. Noen klinikker som ligger lavere i pris kan ta lettere på dette punktet og det gir fortere litt samlebåndsfølelse. Hva som er rett for deg, vet bare du.
  • Livet etter unnfangelsen: Ønsker du et forhold til klinikken også etter at barnet er født? Enkelte klinikker arrangerer treff for sine familier slik at de kan bli kjent med andre i samme situasjon når barna vokser opp.

4: Følg magefølelsen

Til syvende og sist er det magefølelsen som skal få bestemme. Ikke den første og den beste magefølelsen, men når du har sett og vurdert alle kriteriene og kjent godt etter hva som er viktig for deg, så lar du magefølelsen styre valget ditt. Hvis magen ikke er med, så er det mye større sjans for at du kommer til å angre på det siden. Men hvis magen er med, så vil du som regel ikke angre selv om du skulle finne ut siden at det fantes et bedre alternativ for deg.

Ikke bli forelsket i klinikken din

Dette høres kanskje ut som et merkelig råd. Jeg ville nok ikke innrømme det helt i starten, men jeg ble nok litt “forelsket”, eller iallefall betatt av den fine klinikken jeg brukte i starten. Jeg ble tatt i mot av så fine, varme mennesker, og jeg følte kanskje at jeg sviktet dem dersom jeg byttet klinik? Jeg hadde hatt med et tv-team til dem og jeg ønsket så sterkt at det var de som skulle gjøre meg gravid og at jeg kunne ta med barna mine på treff senere for å holde kontakt med den fine klinikken. Det gjorde nok at jeg holdt på litt for lenge uten å se etter andre alternativer. Nå vet jeg jo at jeg har møtt fantastiske og omsorgsfulle mennesker som jeg har blitt glad i, eller lett kunne blitt det, ved alle de fire klinikkene jeg har vært i kontakt med.

Bytt klinikk etter 3 mislykkede ivf-forsøk

Jon Hausken er en klok mann. Jeg var på et foredrag med han gjennom endometrioseforeningen for noen år siden og da sa han at at klinikkbytte ville øke dine sjanser for å bli gravid. Med det mener han at dersom en klinikk har gjort tre forsøk uten at du er blitt gravid, så skal du gå videre til en ny klinikk. Der vil det være nye leger og nye øyne på din journal og historie. De vil helt sikkert se noe som er oversett tidligere eller gjøre vurderingene litt eller helt annerledes enn den forrige klinikken. Derfor sier jeg at du ikke må falle så pladask for klinikken at du glemmer å vurdere andre muligheter etter en stund.

Ingen fasit. Hva tenker du?

Det er jo ingen fasit i hvordan man skal velge klinikk. Dette er mine tanker og erfaringer. Jeg hører gjerne fra deg om hva du syntes var viktig og kanskje det til og med er noen punkter jeg ikke har tenkt på, som burde vært med i denne oversikten?

Neste fredag kommer jeg til å skrive om økonomi. Hvor mye koster egentlig et forsøk?

Les de andre innleggene fra spalten fertilitetsfredag her:

2 Comments:

  1. Så fine innlegg Katinka! Mange nyttige innspill og viktig informasjon. Og så deilig at du har samlet det alt på ett sted. Gull! Tusen takk!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.