Donorvalg

Jeg har brukt litt tid i dag til å lete etter donor. Jeg fant en jeg synes var ok ganske raskt egentlig så jeg brukte ikke mye tid. Når jeg ble inseminert på Storkklinikk, var dette mye greiere, for da hadde de et lager der, så jeg kunne velge ut fra en liste over donorer som de hadde tilgjengelig. Den informasjonen jeg fikk om hver donor var da: Høyde, vekt, øye-og hårfarge, utdannelse (ev.yrke) og blodtype. Det burde jo holde lenge egentlig.

På CFC har de ikke noe lager med åpne donorer, så jeg må bestille selv direkte i sperm-banken og dette virker kanskje litt rart på mange, men der er det altså en meny der jeg kan “shoppe” sæd. Jeg syntes det var veldig rart i begynnelsen og gjøre det på denne måten. Jeg shopper jo menneskelig genmateriale. Jeg skal ikke late som at jeg synes det er veldig enkelt. Iallefall ikke når man begynner å gå inn på detaljert informasjon om vedkommende. Her får jeg vite alt om donoren. I menyen som jeg begynner å bla i, finner jeg den samme informasjonen som jeg fikk hos Storkklinikk. Men dersom jeg betaler 100eruo, så har jeg fri tilgang til all info om alle donorene i 3mnd: bilde av donor som barn, personlighetstest (Keirsey), Intervju (lydopptak), de ansatte i spermbanken sitt inntrykk av donoren og en utvidet profil som omfatter grundig informasjon om alt fra personlige egenskaper, interesser og helseopplysninger for hele familien (donor, søsken, foreldre, besteforeldre og onkler og tanter).

Fordelen med at det koster penger å få tak i denne informasjonen, synes jeg er at da er det en litt høyere terskel for å gå inn og titte. De som går inn og finner informasjonen er genuint opptatt av det. Jeg har blandede følelser i forhold til hvor mye informasjon barnet skal få, men jeg synes det er mer vanskelig om jeg en dag må svare at dette kunne jeg ha visst, men jeg valgte å ikke vite det. En ting er iallefall sikkert. All informasjon om hvilken donor jeg velger, er strengt konfidensielt og forbeholdt barnet mitt. Det vil være barnet mitt som får denne informasjonen til sin eie og til å styre over selv når hun/han fyller 18.

Så da må jeg bestille da. Det blir så mye ekstra styr. For det første, må jeg bestille i god tid slik at de får sendt det til klinikken. Så ser jeg med ett en beskjed at dersom man skal ha sæd tilsendt en dansk klinikk, så må man bestille minimum fem doser. Jeg håper det gjelder dersom klinikken bestiller selv til eget lager og ikke dersom jeg som privatperson bestiller og får det tilsendt klinikken. Forskjellen i pris blir jo på over 10 000 kroner. Det koster uansett 100 euro å få sendt sæden, så koster hver dose 370 euro (prisen varierer noe i forhold til kvalitet). Det blir fort mye penger og det blir det jo på selve ivf-forsøket også OG medisinene.

Jeg har valgt å bestille fra european sperm bank. Et annet alternativ er Cryos. De er litt forskjellige. Siden klinikken jeg bruker, ligger i København og european sperm bank også gjør det, så er det en fordel. På cryos er info om donoren gratis, men jeg synes det er mange færre donorer å velge mellom der, iallefall som har utvidede profiler. Dessuten som nevnt over, så kan det være fordeler med at informasjonen er litt mindre tilgjengelig. Jeg har sett litt på Cryos og jeg synes også at informasjonen der er mer begrenset. Begge steder har håndskrevet tekst og lydfil av donor, men på cryos, leser donor bare opp det han har skrevet. På european er det et grundigere intervju der donoren blant annet svarer på hvorfor han valgte å bli donor, og hvordan han ser på et eventuelt framtidig møte med barna som kommer til verden. Dette har jeg lagt vekt på når jeg har valgt, for jeg synes det er viktig at donor har et reflektert syn på akkurat dette. Jeg synes også det er en fordel at donor har barn selv og at han ikke er altfor ung. Jeg tror kanskje at en eldre donor kan være mer reflektert i forhold til dette enn en som er veldig ung (her er det selvfølgelig unntak begge veier). En fordel med cryos, er at man får vite hva slags kvalitet sæden har, og betaler en pris i forhold til det. På den måten kan man kjøpe billigere sæd og spare litt penger. På CFC sier de at de trenger sæd med kvalitet MOT10 (10 000 motiler celler). På European har de bare MOT 20, men jeg tenker at det kan jo ikke skade?

Jeg regner med at jeg bestiller sæden i morgen. Jeg må bare få avklart hvor mye jeg må kjøpe og dobbeltsjekke at kvaliteten er bra nok. Det er mulig jeg skal kjøpe 5 enheter uansett, siden jeg har jo lyst på søsken og hvem vet hvor mye jeg trenger for å få til det. Og en ting er jeg sikker på og det er at jeg vil at barna mine skal være biologiske helsøsken.

 

image

 

“Sæd på netthandel” er dette betenkelig???

 

Det skjer iallefall noe nå, det er jeg glad for.

Klem fra Ønskemor

 

PS: Og ja: Jeg trur jeg kan si at jeg er for alvor tilbake med bloggingen min nå. Det er deilig å være tilbake i blogglandia og jeg har fått så mye bra respons, så jeg får jo nesten følelsen av at jeg har vært savnet her 🙂

13 Replies to “Donorvalg”

 1. Dette var jeg igjennom selv for to år siden, så litt artig å lese om noen som skal gjennom tilsvarende prosess. Jeg hadde også mange tanker rundt dette når det pågår, og hver beslutning blir veldig gjennomtenkt. Jeg valgte også european sperm bank, og siden jeg valgte åpen donor satte jeg spesielt pris på all informasjonen som var tilgjengelig. Det er jo stor sannsynlighet for at prinsen min velger å ta kontakt med han i fremtiden – og da er det viktig at han er en hyggelig fyr – og jeg fikk et virkelig godt inntrykk av donor 🙂 Jeg ønsker deg masse lykke til videre i prosessen 🙂

  1. Tusen takk 🙂 Jeg blir så glad hver gang jeg hører om andre som har tatt samme valg som meg. Dette er et sårt og ømtålig tema for mange. Men jeg håper at jeg med dette kan hjelpe andre i samme situasjon til å reflektere over hva som er riktig for dem FØR de bestemmer seg. Jeg er veldig opptatt av at jeg forteller om mine tanker og hva som er riktig for meg, mens alle andre må finne ut hva som blir mest rett for dem. Jeg har også stor forståelse og respekt for dem som velger anonym donor, selv om jeg velger åpen. Det har ikke vært et enkelt valg og det er mange gode argumenter for å velge anonym donor også.

 2. Vil bare nevne at venninna mi som går privat her i Oslo ble frarådet og bruke samme donor til evt søsken pga at når eldstemann er 18 og har lyst å vite hvem donor er så er kanskje yngstemann 14, og får ikke vite før om 4 år. Og en 14 åring er ikke like gjennomtenkt og moden som en 18 åring. Bare noe du burde tenke på, hvis du ikke allerede har gjort det:) masse lykke til fremover!

  1. Det har jeg tenkt på, men jeg trur allikevel at barna har glede av å ha mest mulig til felles. Da får man eventuelt prate med eldstemann om muligheten til å vente. Uansett trur jeg det kan være en stor fordel for dem å være sammen om det, da er jeg ikke så bekymret om den yngste ikke er 18 enda. Dette blir uansett hypotetisk og det er vanskelig å si noe nå om hvordan dette blir for barna, menneskene som ingen kjenner enda. Da må jeg heller ha lit til mine menneskelige egenskaper og som mor være trygg på at jeg klarer å gi barna den støtten og tryggheten både når det kommer til dette og andre aspekter i livet.

 3. Jeg må med en gang si at JA, du har vært savnet! 🙂

  Har lest gjennom alle innleggene dine siden sist jeg var inne og tittet, og jeg er så glad for at du endelig er igang igjen!

   1. Jeg er en racer på å bruke google. 😉
    Jeg bruker både “” og | i søkene mine. Da finner jeg som regel det jeg søker etter og enda litt til. 🙂

 4. Hmh. Anførselstegn blir ikke til anførselstegn på wordpress nei, stemmer det.
  Men for å legge til hva disse tegnene gjør, selv om det garantert finnes ørten google-veiledninger på nett 😛 (jeg har aldri brukt noen, jeg kan disse triksene fra lang tid tilbake -før google til og med tror jeg)

  Anførselstegn benyttes i et søk for å finne nøyaktig ordlyd, f.eks. “assistert befruktning” (tro meg, de kråkene er anførselstegn på mitt tastatur). For å komplisere det så er ikke anførselstegn lenger anførselstegn for google. De sjekker nå etter synonymer og bestemt/ubestemt form av ord, med mere. Men i det minste så søker den etter ordrekkefølgen og ikke bare etter ord hvor som helst i teksten i hvilken som helst rekkefølge.

  Ved siden av 1-tallet befinner seg | og den brukes som “eller”. Det vil si f.eks. “kunstig|assistert befruktning” gir deg da søk etter både “kunstig befruktning” og “assistert befruktning” i samme søk.

  Minus foran et ord gjør at det ordet ikke er med i søket. Eller foran en ordrekkefølge som er i anførselstegn.

  Sist har en også “site:”. Det kan benyttes til å finne bare danske sider, bare svenske eller bare norske. Kan også benyttes med minus foran for å ikke få opp svenske sider. Slike: -site:.se. Eller man kan søke på kun denne bloggen med site:enestaaendemor.no.

  Det finnes en haug med andre artige søke-kommandoer også, som f.eks. filetype:pdf. Eller filetype:mp3 hvis man søker etter musikk.

  Nåh, du vet sikkert om mye av dette allerede. Men det skader nå ikke så vet de som ikke visste det før om det nå. 🙂

  1. hehe… takk for det. Jeg vet det og har lært det, men har aldri brukt det, og da har jeg vel heller egentlig aldri ordentlig lært det. Har egentlig ikke følt behovet heller. Klarer meg fint uten synes jeg 🙂 Men takk… en dag kjenner jeg kanskje behovet, og da vet jeg hvor jeg skal finne det, eller iallefall hvem jeg skal spørre 😉

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.