Assistert befruktning

Jakten på eggløsningen – mine metoder

Da er det syklusdag 9 og jeg er igang med å tisse på pinner. Eller det vil si, det startet jeg egentlig med på dag 6 fordi jeg bruker Persona monitor i tillegg til Clear Blue eggløsningstester. Jeg skal egentlig ikke begynne å teste før dag 10 i følge pakningen på Clear Blue og Stork klinik, men jeg har vært litt smånervøs for at akupunkturen skal sette dette igang før normalt, så jeg vil iallefall følge med. Det skader jo ikke.

Hva er en Persona monitor?

Det er ganske mange som ikke har hørt om dette før. Persona monitor har jeg brukt istedefor piller siden 2002. Jeg ble så inmari gretten av de pillene, så jeg måtte finne en annen løsning. Takke meg til å være premenstruell en gang i måneden framfor hver eneste dag. Persona monitor fungerer nesten på samme måte som vanlige eggløsningstester. Den likner ganske mye på Clear Blue fertilitetsmonitor. Det er en liten datamaskin som lagrer informasjonen fra syklus til syklus og kan derfor kanskje anses som mer pålitelig enn vanlig eggløsningstester?

Den regner ut sannsynligheten for å bli gravid. Når den lyser grønt er det ikke sannsynlig at du blir gravid, mens når den lyser rødt er det en viss sjans for å bli gravid. Når den lyser rødt samtidig med at eggløsningssymbolet vises i displayet er det stor sjans selvfølgelig. Monitoren må sjekkes hver morgen og hvis den blinker gult vil den at du skal tisse på en pinne, så den får lest av LH-nivået ditt. Den ber meg tisse på pinne 8 dager i syklusen og den første dagen er alltid dag 6. Jeg trur det er for å kallibrere monitoren til ny pakke med pinner.

Persona blir ikke solgt i Norge fordi den selges som prevansjonsmiddel og den er ikke godkjent som prevansjon i Norge. Jeg bestillte den derfor fra Sverige. Mens testpinnene kan jeg køpe på apotek i Norge merkelig nok.  Clear Blue fertilitetsmonitor får man kjøpt i Norge fordi den blir solgt som, nettopp fertilitetsmonitor. De er temmelig like og pinnene ser helt identiske ut. Det gjør forøvrig pinnene til Clearblue eggløsningstester og Persona også, så idag prøvde en gammel ubrukt persona testpinne på en Clearblue eggløsningstestavleser, bare for å se om den sa det samme. Det gjorde den. Men uansett, tenker jeg at man trenger ikke veldig høy iq for å klare å lese av disse pinnene selv, selv om det står i bruksanvisningen at man ikke skal gjøre det. Hallo, det er en teststrek og en strek som sjekker LH-nivået. Når den streken som sjekker LH-nivået synes klart, så er det jo ikke tvil om hva som er i ferd med å skje. Så noen ganger, når jeg har hatt “eggløsningsfølelse” uten at persona har bedt meg teste, så har jeg tisset på en pinne selv og fått ganske greit svar vil jeg si. Jeg skal fortsette å teste ut om persona testpinner også sier det samme når det er eggløsning. Dersom dette fungerer, så trenger man jo ikke kjøpe en ny eggløsningstest hver gang. Det holder med en gang og ta vare på avleseren og heller kjøpe persona testpinner senere. De koster ca 200 kroner

Siden jeg har brukt Persona i så mange år, vil jeg si at jeg har rimelig god kontroll på syklusen min og kjenner kroppens signaler godt. Kvinner som har gått på p-piller lenge kjenner nok ikke seg selv like godt på samme måte. Det anser jeg som en stor fordel. De tre siste syklusene har jeg hatt eggløsning på nøyaktig samme tidspunkt og syklusen har vært nøyaktig 28 dager hver gang. Derfor anser jeg det som rimelig stor sjans for at det er fredag, dag 14 som er den store dagen. (huff… håper virkelig ikke akupunktøren har rotet dette til nå, så jeg plutselig må reise tidligere enn beregnet.)


Persona monitor med en testpinne.


Det ser ut til at jeg og Clear Blue eggløsningstestavleseren er helt enige om hva Personapinnen ville si.

Jeg har i perioder også brukt en annen form for “hormonfri” prevensjon. Den heter lady-comp. Den finnes også i en litt mer avansert utgave som heter baby-comp som er ment til å prøve å få barn. Lady-compen kan brukes til det også eller som prevensjon. Videre finnes det en enda enklere utgave, men den vet jeg mindre om. Alle disse måler temperaturen og jeg har aldri brukt kun den, da jeg føler at den virker upålitelig. Jeg har alltid brukt den i tillegg til Persona, og den viser veldig ofte noe annet enn personaen. Jeg har hver gang følt på meg at det er personaen som har rett. Nå har jeg iallefall begynt å bruke begge igjen, sikkert bare for å gjøre meg forvirret, men jeg stoler mest på personaen. Dessuten, så kommer temperaturstigningen først etter eggløsningen og da kan det jo være for sent uansett.


Lady-compen vekker meg om morgenen og ber meg om å putte en dings under tunga for å måle temperaturen min.

I tillegg til dette kjenner jeg jo etter hvordan jeg har det i magen. Jeg pleier å kjenne ganske tydelig når det er eggløsning på gang. Jeg prøver også å kjenne “oppi dåsa” på hvordan dette sekretet er og hvordan livmoren kjennes ut, men det synes jeg er veldig vanskelig, og skjønner meg egentlig ikke på det. Etter at jeg har begynt å lese om dette, så har jeg begynt å lure på om mannen kjenner forskjell når han er inni der? Har ikke tenkt på det før, men om den “tappen” oppi der noen ganger er lavere og hardere, så burde jo det betyr at mannen kjenner det? Noen som vet? Jeg kjenner det iallefall ikke.

4 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.