Jakten på eggløsningen – mine metoder

Da er det syklusdag 9 og jeg er igang med å tisse på pinner. Eller det vil si, det startet jeg egentlig med på dag 6 fordi jeg bruker Persona monitor i tillegg til Clear Blue eggløsningstester. Jeg skal egentlig ikke begynne å teste før dag 10 i følge pakningen på Clear Blue og Stork klinik, men jeg har vært litt smånervøs for at akupunkturen skal sette dette igang før normalt, så jeg vil iallefall følge med. Det skader jo ikke.

Hva er en Persona monitor?

Det er ganske mange som ikke har hørt om dette før. Persona monitor har jeg brukt istedefor piller siden 2002. Jeg ble så inmari gretten av de pillene, så jeg måtte finne en annen løsning. Takke meg til å være premenstruell en gang i måneden framfor hver eneste dag. Persona monitor fungerer nesten på samme måte som vanlige eggløsningstester. Den likner ganske mye på Clear Blue fertilitetsmonitor. Det er en liten datamaskin som lagrer informasjonen fra syklus til syklus og kan derfor kanskje anses som mer pålitelig enn vanlig eggløsningstester?

Den regner ut sannsynligheten for å bli gravid. Når den lyser grønt er det ikke sannsynlig at du blir gravid, mens når den lyser rødt er det en viss sjans for å bli gravid. Når den lyser rødt samtidig med at eggløsningssymbolet vises i displayet er det stor sjans selvfølgelig. Monitoren må sjekkes hver morgen og hvis den blinker gult vil den at du skal tisse på en pinne, så den får lest av LH-nivået ditt. Den ber meg tisse på pinne 8 dager i syklusen og den første dagen er alltid dag 6. Jeg trur det er for å kallibrere monitoren til ny pakke med pinner.

Persona blir ikke solgt i Norge fordi den selges som prevansjonsmiddel og den er ikke godkjent som prevansjon i Norge. Jeg bestillte den derfor fra Sverige. Mens testpinnene kan jeg køpe på apotek i Norge merkelig nok.  Clear Blue fertilitetsmonitor får man kjøpt i Norge fordi den blir solgt som, nettopp fertilitetsmonitor. De er temmelig like og pinnene ser helt identiske ut. Det gjør forøvrig pinnene til Clearblue eggløsningstester og Persona også, så idag prøvde en gammel ubrukt persona testpinne på en Clearblue eggløsningstestavleser, bare for å se om den sa det samme. Det gjorde den. Men uansett, tenker jeg at man trenger ikke veldig høy iq for å klare å lese av disse pinnene selv, selv om det står i bruksanvisningen at man ikke skal gjøre det. Hallo, det er en teststrek og en strek som sjekker LH-nivået. Når den streken som sjekker LH-nivået synes klart, så er det jo ikke tvil om hva som er i ferd med å skje. Så noen ganger, når jeg har hatt “eggløsningsfølelse” uten at persona har bedt meg teste, så har jeg tisset på en pinne selv og fått ganske greit svar vil jeg si. Jeg skal fortsette å teste ut om persona testpinner også sier det samme når det er eggløsning. Dersom dette fungerer, så trenger man jo ikke kjøpe en ny eggløsningstest hver gang. Det holder med en gang og ta vare på avleseren og heller kjøpe persona testpinner senere. De koster ca 200 kroner

Siden jeg har brukt Persona i så mange år, vil jeg si at jeg har rimelig god kontroll på syklusen min og kjenner kroppens signaler godt. Kvinner som har gått på p-piller lenge kjenner nok ikke seg selv like godt på samme måte. Det anser jeg som en stor fordel. De tre siste syklusene har jeg hatt eggløsning på nøyaktig samme tidspunkt og syklusen har vært nøyaktig 28 dager hver gang. Derfor anser jeg det som rimelig stor sjans for at det er fredag, dag 14 som er den store dagen. (huff… håper virkelig ikke akupunktøren har rotet dette til nå, så jeg plutselig må reise tidligere enn beregnet.)


Persona monitor med en testpinne.


Det ser ut til at jeg og Clear Blue eggløsningstestavleseren er helt enige om hva Personapinnen ville si.

Jeg har i perioder også brukt en annen form for “hormonfri” prevensjon. Den heter lady-comp. Den finnes også i en litt mer avansert utgave som heter baby-comp som er ment til å prøve å få barn. Lady-compen kan brukes til det også eller som prevensjon. Videre finnes det en enda enklere utgave, men den vet jeg mindre om. Alle disse måler temperaturen og jeg har aldri brukt kun den, da jeg føler at den virker upålitelig. Jeg har alltid brukt den i tillegg til Persona, og den viser veldig ofte noe annet enn personaen. Jeg har hver gang følt på meg at det er personaen som har rett. Nå har jeg iallefall begynt å bruke begge igjen, sikkert bare for å gjøre meg forvirret, men jeg stoler mest på personaen. Dessuten, så kommer temperaturstigningen først etter eggløsningen og da kan det jo være for sent uansett.


Lady-compen vekker meg om morgenen og ber meg om å putte en dings under tunga for å måle temperaturen min.

I tillegg til dette kjenner jeg jo etter hvordan jeg har det i magen. Jeg pleier å kjenne ganske tydelig når det er eggløsning på gang. Jeg prøver også å kjenne “oppi dåsa” på hvordan dette sekretet er og hvordan livmoren kjennes ut, men det synes jeg er veldig vanskelig, og skjønner meg egentlig ikke på det. Etter at jeg har begynt å lese om dette, så har jeg begynt å lure på om mannen kjenner forskjell når han er inni der? Har ikke tenkt på det før, men om den “tappen” oppi der noen ganger er lavere og hardere, så burde jo det betyr at mannen kjenner det? Noen som vet? Jeg kjenner det iallefall ikke.

4 Replies to “Jakten på eggløsningen – mine metoder”

 1. Hei! 🙂
  For et supert innlegg. Jeg har nemlig brukt di siste dagene på å finne ut mer om persona monitor. Igår kom den store skuffelsen, å det var at den ikke selges i Norge lengre. Senere så jeg også at den ikke selges i det hele tatt i skandinavia. :s
  Jeg har nemlig et stort problem når jeg går på piller og annen prevensjon med hormoner. Takler ikke hormonene i det hele tatt. Blir sur å gretten å tar lett til tårene. Samboeren min sier jeg nesten ikke er levende med når jeg er i disse periodene.
  Det er et mareritt, har nettopp sluttet på p-ringen. startet med denne like over nyttår etter å ikke ha brukt noe på nesten 1,5 år. Men merket fort at dette ikke var noe for meg. Så går sterkt ut ifra at det er hormonene som er det store problemet.
  Men etter å har lest innlegget ditt så ser jeg jo at det finnes mange forskjellige hormonfrie “prevensjonsmidler”.. trodde det ikke var noe annet en kondom som gjensto da persona monitor ikke selges lengre. Fant absolutt ingen andre enn den og kondom da jeg søkte på hormonfri prevensjon. Men TUSEN takk for at du skrev dette innlegget. Du har kommet med flere forslag så nå er det bare å leite på nett å lese om litt forskjellig så finner jeg vel det rette for meg. 🙂

 2. Marianne: Tusen takk for at du sier det. Det er alltid hyggelig å vite at man kan være til hjelp. Legestanden er selvfølgelig ikke enig i at en slik monitor er bra nok prevensjon og det er viktig at man respekterer den og at dersom man velger den måten å unngå å bli gravid, så skal man nøye tenke gjennom om man allikevel ville takle å bli det, for muligheten er der. Det er derfor den ikke selges i Norge. Jeg håper du vil undersøke Clear Blue Fertilitetsmonitor for jeg er helt sikker på at den fungerer på akkurat samme måten som Persona. Det er også lettere å få tak i testpinner. Jeg har aldri hatt noe problem med å skaffe persona testpinner, da de aller fleste apotekene har det, eller kan skaffe det. Det er en forholdsvis dyr prevensjon, men absolut verd det med tanke på humøret og forholdet. Da blir det en god investering. Jeg vil også tru at det går an å få tak i Persona monitor om man bestiller det fra utlandet. Jeg gjorde et raskt søk nå og her ser det ut til at det er et sted du kan få bestilt det:
  http://www.multipharmacy.com/shop/customer/Persona-Monitor-pid-10071.html
  Her er en link til info om Clearblue fertilitetsmonitor. Jeg ser at testpinnene til denne er mye billigere, så på meg virker det som at det lønner seg å velge denne. Den gjør jo akkurat samme jobben; forteller deg når du kan bli gravid, enten du har planer om å bli det eller ikke, så er det jo det du trenger å vite.
  Her er info og mulighet til å bestille denne. Den selges også på apoteker.
  http://www.clearblueshop.no/clearblue-cb-fertilitetsmonitor.php
  Lykke til!

 3. 🙂
  Tusen takk atter en gang:)
  Jeg var inne å leste om clearblue fertilitetsmonitor rett etter jeg hadde skrevet til deg. Har blitt enig med meg selv at jeg skal prøve denne. Jeg tror den funker så lenge man er flink med å følge bruksanvisningen å bruke den slik den er ment. 🙂
  Lykke til videre foresten 😀 Håper alt ordner seg for deg..

 4. Marianne: Så bra! Ja, jeg ville absolutt prøve den. Om jeg skulle kjøpt noe nå, hadde jeg kjøpt den. Man sparer iallefall ca. 600 kroner i året på at testpinnene er billigere. Jeg trur jeg kjøpte min Persona for sånn 7-800,(men det er jo en stund siden. Man har jo da spart inn Clear Blue-monitoren på et år. Foresten hadde jeg blitt kjempeglad om du ville gi meg tilbakemelding på den etter en stund. For jeg vurderer å gå over til den etterhvert. Forhåpentligvis trenger jeg den ikke på en stund, men i og med at testpinnene er halve prisen, kan det fort lønne seg å kjøpe den og heller prøve å selge personaen. Jeg ser det er en del som kjøper dem brukt.
  Takk for lykkeønskninger 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.