Bilder 7+3

Ikke rart jeg måtte vente lenge på mailen fra legen i går. Han hadde sendt mail til klinikken, men hadde glemt å sette min adresse i kopifeltet. Så etter litt purring, kom endelig bildene i dag. Det er jammen meg ikke lett å se så mye og det var like grumsete slik jeg så det på skjermen. Men det viktigste er at hjertet banket som det skulle og alle mål var tilfredsstillende i forhold til befruktningstidspunkt og til hverandre.

 

7+3kontroll1beskjaert

 

 

7+3kontroll2beskjeaert

Jeg spurte legen om det var noen sammenheng mellom at jeg hadde så mye dotter i ørene og graviditeten og det hadde det. Det var en del som hadde det slik, og da jeg spurte om hvor lenge jeg kunne regne med å ha det slik, så kunne han si at noen har det hele svangerskapet… så, ja…. ni måneder med dotter i ørene… ikke helt motivert for det kjenner jeg. Men så lenge jeg ikke er kvalm, så skal jeg vel ikke klage.

De siste dagene har jeg slitt med at jeg har hatt lyst på mat jeg ikke skal spise (jamfør Frøyaklinikken). På Frøyaklinikken har de sagt at jeg skal fortsette å holde meg til endometriosekosthold også etter at jeg er blitt gravid. Det vil si at jeg skal stå over følgende matvarer: rødt kjøtt, gluten, melkeprodukter, koffein og sukker. Og økologisk mat er bra. Det gikk bra veldig lenge altså. Men så laget jeg noe sunn mat forrige uke, som jeg laget altfor mye av og ble lei og fortsatte å true i meg maten også etter at jeg ble lei. Det førte selvfølgelig til at jeg ble lei all sunn mat og egentlig hele kjøleskapet mitt. Så jeg bestemte meg for å dra i butikken og finne noe som ikke var så veldig ille og fant fisk og ris og litt slikt som er bra. God mat og koste meg med det. Men da jeg skulle i kassa og betale for denne maten, så gikk jeg forbi smågodtbaren og hadde egentlig ikke lyst på smågodt. Men lakris…. argh… jeg kunne gitt hva som helst for litt lakris, og fant jo selvfølgelig ut at jeg ikke trengte å gi så mye, så jeg kjøpte litt lakris og dro rett hjem og gumset lakris. Nammmm….. (følte meg som de som Jannicke synger om i svake menneske).

Da jeg fortalte mamma om dette på vei til ultralyd i går, så syntes selvfølgelig mamma at jeg kunne unne meg den lakrisen med GOOD samvittighet og mens vi pratet, så fortalte jeg om hvor INTENST lyst jeg hadde på softis også. Vi ble enige om at vi skulle gå ned på brygga i Tønsberg etter ultralyden og kjøpe oss softis. Jeg fortalte også mamma om hvor inderlig lyst jeg hadde på vanlig brød med leverpostei. Nå er vel ikke leverpostei det verste, men gluten er bortimot det verste. Så i dag tidlig da jeg våknet, så hadde tanken om brød og leverpostei modnet såpass at jeg kjørte opp til mamma og spiste froskost der. Brød med leverpostei og et stort glass med deilig iskald melk. Herregud så godt. Jeg tur jeg har gått på en alvorlig sprekk og at jeg for nå sier takk og farvel til endometriosekosthold.

image

Det er selvfølgelig ikke sikkert dette kostholdet er det som har hjulpet meg å bli gravid, men det KAN jo hende, og det jeg tenker på er jo dette immunforsvaret mitt som sikkert er på høygir på grunn av all maten jeg ikke skal ha. Og at jeg har klart å dempe det. Men hva skjer nå når jeg begynner å spise den maten jeg ikke skal igjen? Vil den kunne trigge imunforsvaret mitt til å skyve ut embryoet nå etter at det HAR festet seg? Jeg blir så utrolig usikker. En lege vil selvfølgelig si at det ikke spiller noen rolle, for han har ikke hatt trua på det kostholdet i det store og det hele. Spør jeg klinikken, sier de det samme. Spør jeg akupunktøren min, så trur jeg til og med han vil si at jeg fint kan spise alt dette som jeg har prøvd å unngå. Han mente til og med at en liten kopp med kaffe hver dag var bra for meg. Men hva om jeg mister nå? Kommer jeg til å tilgi meg selv? Dette er vanskelig. Men det er jo ikke et usunt kosthold jeg kommer til å ha uansett. Jeg kommer til å spise normal sunn mat med rødt kjøtt, gluten, melk, litt sukker og litt kaffe (kanskje, hvis jeg har lyst på) i tillegg til den maten jeg har spist hele veien som består av økologisk så mye som mulig og mye grønt og sunn mat.

Også lurer jeg på en ting til: Dere lesere som har vært gravide: har dere kuttet ut sushi helt? Jeg er så glad i sushi og har lyst på sushi. Og tenker å lage selv med laks som jeg vet er fersk og god og langt igjen til holdbarhetsdatoen går ut. Jeg ser ulike anbefalinger, men de fleste offentlige sidene sier at jeg ikke trenger å kutte ut rå fisk, så lenge jeg holder meg unna visse sorter og laks er ikke blant de sortene. Jeg holder meg selvfølgelig unna spekemat og muggoster. Det er helt fy.

Synes dette er vanskelig jeg. Ønsker virkelig ikke å komme i en situasjon der jeg klandrer meg selv for noe jeg har gjort galt hvis dette ikke går veien nå.

 

Klem fra Ønskemor

20 Replies to “Bilder 7+3”

 1. Jeg kjenner meg bare SÅNN igjen i lysten på lakris og sofis! Knøttet har fått rikelig 😉 Jeg har også veldig lyst på Sushi, men dette har jeg latt være å spise til nå. Både fordi det er dyrt (umgh så dyrt det er å få baby, fant jeg plutselig ut, så her må det spares) men OG fordi jeg syns det er ulogisk å kunne spise en type rått kjøtt når hovedanbefalingen er at man skal holde seg unna nettopp dette. Men kanskje tar jeg det opp til ny vurdering med tiden.

  Jeg syns moren din høres veldig fornuftig ut. Det virker som du har et kosthold bedre enn gjennomsnittlig, og jeg tror fint du kan unne deg ting du har lyst på i ny og ne. Den gyldne middelvei er ofte den beste.

  Jeg syns uansett du skal lytte til din egen magefølelse. Syns du noe er skummelt, ja så vent, og la tanken få modne. Tror bare det skaper stress om du skal drive og presse deg utfor komfortsonen din nå som du er nygravid.

  Når det er sagt så er det masse skremselspropaganda ute å går, og heldigvis har jeg selv klart å slappe mer av med tiden. Det tror jeg er sunt.

  Møtte forresten en fornuftig lege som sa (til eksempel) at for å få toksoplasmose her til lands, må man omtrent ta en kattebæsj og putte den i munnen. Jeg syns det sa mye om hennes syn på hvor opphauset mye var. Hun hadde selv fått barn for kort tid siden.

  Det vil helst gå bra. Og i de tilfellene det ikke går bra skyldes det omtrent alltid naturen (feil ved foster, feil i utviklingen eller anatomomisk forhold ved kvinnekroppen). Så det er bare å huske å puste og ta godt vare på seg selv. Og spise is 😉

  1. Åh… tusen takk. Ja, det med toxoplasmose i mat tenker jeg ikke så mye på. Og i forhold til katten jeg har, tenker jeg ingenting på det. Hun har jeg jo hatt i ni år, så skulle hun gi meg toxo, så hadde hun gitt meg det for lenge siden. MEN det som bekymret meg var selvfølgelig når jeg hadde en kattunge som kom fra gata i Budapest (toxo er MYE mer utbredt i europa enn i Norge, her er vinteren så kald at den lever dårlig i følge veterinæren). Kattungen hadde i tillegg diare, og skulle helst opp i fjeset og kose hele tiden. Det stresset meg, og når han hadde løs mage, så havnet det bæsj både her og der. Jeg fant flere flekker i sengen. Ekkelt, og veldig stressende. Men det har jo gått bra, og nå har han fått et nytt hjem, så det er jo ikke mer å tenke på heldigvis.

   Men jeg trur jeg skal spise sushi med laks altså. Det er jo forskjell på dyr som lever i havet og dyr som går på land. Og når de sier at det ikke er noe fare så lenge fisken er godt innenfor holdbarhetsdato, så skal jeg jammen meg unne meg litt sushi trur jeg.

   Jeg er enig med deg at det helst vil gå bra. Men det er det at dersom det IKKE gjør det, så er det så lett å begynne å tenke på alt man skulle gjort annerledes.

 2. Har holdt meg unna sushi med tunfisk, men spist annet. Bare forsikret meg om at stedet jeg kjøper har god hygiene og alt er fersk. Ellers har jeg lagd selv 🙂

  1. Ja, jeg lager sushi selv, for da vet jeg at risen også er god. Jeg trodde jeg ble matforgiftet en gang jeg spiste sushi takeaway, og var mye i kontakt med mattilsynet etter det. De sa at man som regel ble dårlig på grunn av feil behandling av risen på slike steder og ikke fisken som mange tror. Så da synes jeg uansett det er tryggest å lage alt selv, og vite at fisken er fersk og ikke har ligget lenge. Tunfisk er helt neimat. Den er ikke noe å lure på en gang. Litt deilig å vite at andre også spiser sushi i svangerskapet. Flere jeg kjenner som har gjort det, men som bare har passet på å holde seg unna tunfisk.

   1. Er 28 uker og jeg har spidt sushi mange ganger. Holdt meg til laks og scampi da. Mamma er jordmor og hun har ingen restriksjoner på dette utover vanlige anbefalinger. Husk at man også kan kose seg med spekemat om man fryser det et døgn først:)

    1. Ja, takk for info. Det går an vet du 🙂 Vi trenger ikke savne noenting rett og slett <3 Bare muggost da. Den er litt kjip, men helt iorden. 🙂

 3. Har selv endometriose og levde på lyse rundstykker med margarin og innimellom banan de første 15 ukene. Prøvde også en kostholdsveiledning ift kost før jeg ble gravid, men det tok bort for mye matglede til at det var verdt det. Spiste alt jeg hadde lyst på med unntak av rått kjøtt og spekemat. Spiste røyket laks også og drakk kaffe i moderate mengder.

  Spiste faktisk spekeskinke på pizza, for da ble den jo varmebehandlet 🙂 Lykke til!

  1. Åh, det var godt å høre. Men årsakene til at det er vanskelig å oppnå graviditet ved endometriose kan være ulikt fra person til person. For min del var det festingen, noe som indikerer noe med immunforsvaret. OG at jeg fikk det til når jeg la om kostholdet gjør at jeg er jo veldig redd for at det er en sammenheng og at kroppen blir mer “fiendlig” innstilt når jeg spiser dårlig igjen nå…. men godt å høre om andre som dropper reglene. Nå har jeg lyst på pommes frites med remulade 😀

 4. Jeg spiste sushi med salmalaks (hjemmelaget 🙂 ) Ifølge deres hjemmesider så er denne fisken så fersk at de farlige bakterien rekker ikke å vokse opp (listeria tror jeg) innenfor holdbarhetsdatoen. Også laget jeg sushi med reker. Nyt det mens du kan. Her ble det “vondt-i-magen” baby, så jeg turte ikke spise sushi før etter 2 1/2 mnd (men da på grunn av at jeg elsker chillimajones og wasabi til sushi). 🙂

  1. Ja, jeg mener at salmalaks bør gå bra. Men jeg vil passe på å at jeg ikke kjøper den rett før holdbarhetsdatoen går ut og jeg vil spise hele med en gang den er åpnet og iallefall ikke la den ligge lenge etter at den er åpnet i kjøleskapet. Hvis den blir liggende, så får jeg heller lage fiskesuppe av resten. Åja, wasabi… elsker det. Blir det vondt i magen på melk ja. Da får jeg nyte det mens jeg kan da 🙂 Takk for støtte om sushi. DET har jeg trengt 😀

 5. Jeg liker ikke sushi selv, men jeg har også hørt at du kan spise det, om du holder deg innenfor datoer og unna tunfisk. Altså, ingen nye råd til deg der… 😉

  Jeg synes moren din er en klok dame. Innimellom fortjener man litt av det man veeeeldig gjerne vil ha, selv om man kanskje ikke bør.

  1. Forresten: så fin bamsemumsen din er! Ligner bamsemumsen min på en prikk, bare at min var 1,26 cm på tidlig, tidlig ul da 😀 nå er ikke bamsemumsen min sånn lenger, men en rødhåret, egenrådig, flink jente! <3

   1. Ja, tenk at disse minibamsemumsene skal vokse så mye. Det er helt utrolig. Jeg synes bare det er utrolig å tenke på at om bare noen uker så er den 10 ganger så stor som den var på bildet her. Jeg kan nesten ikke vente til jeg ser og hører den igjen.

  2. Da trur jeg at jeg har bestemt meg for at sushi er helt ok å spise, og gjett om jeg skal spise det med GOOOD samvittighet. Det er iallefall ikke det verste. Selv om det er litt sukker i risen og risen er hvit og burde være fullkorn og laksen er oppdrett og burde være vill…. men det får da være grenser for flisespikkeri. Sushi skal jeg spise! Basta! 🙂

   Ja, mamma er god og klok. En god støtte på veien <3

 6. Til vanlig er jeg helt med på at man ikke skal bli hysterisk og passe seg for alt mulig, men jeg må innrømme at da jeg var gravid VAR jeg virkelig FRYKTELIG flink – og bekymret.
  Jeg var over 30, jeg hadde hyperemesis og slet veldig, og da jeg endelig kunne spise igjen var jeg helt klar på at jeg ikke hadde så veldig lyst til å gå gjennom dette igjen om jeg “tabbet” meg ut denne gangen.
  Når det gjaldt det meste jeg savnet så var mantraet “Ni måneder uten skal jeg fint klare. Og hvor lenge kommer jeg til å føle skyldfølelse og holde meg selv ansvarlig om noe SKULLE gå galt?” Det er jo utrolig mye man IKKE kan styre, men jeg var fast bestemt på at jeg skulle fjerne ALLE risikofaktorer som JEG kunne påvirke.

  I løpet av svangerskapet fikk jeg i meg roastbiff to ganger og gulost som vi senere fant mugg på en gang – og jeg fikk SÅ skyldfølelse og angst etterpå at det halve kunne vært nok. 🙁

  Når det gjelder spesialdietter som man ikke blir direkte syk av å avvike fra, så sier jeg “Go for it!”
  Går på sånn ultra-kjip diett selv, hvor jeg BLIR dårlig om jeg skeier ut – men jeg gjør det med jevne mellomrom uansett. :p

  Lykke til videre med svangerskapet! 😀

  1. Ja, tusen takk. Jeg er helt enig. Det er ingen krise å unngå alkohol, koffein, muggost og spekemat, for det er så tydelige advarsler på det. Når det kommer til dietten, så er det ikke slik at jeg blir syk om jeg avviker fra den. OG en lege ville nok si at jeg burde droppe dietten. Så jeg sitter egentlig igjen og kan velge litt hvem jeg vil høre på. Jeg er også litt ekstra opptatt av at mat skal være fersk og reinslighet er megaviktig. Jeg kan ikke tro at jeg mister barnet på grunn av litt mer melkeprodukter, gluten og rødt kjøtt i kostholdet mitt. Men jeg kan jo fremdeles spise veldig sunt. Så tusen takk… jeg ble litt redd da jeg så første setningen i kommentaren din. Frykt for at du skulle si at jeg måtte skjerpe meg og holde meg strengt til dietten. Men vi er helt enig. Jeg blir absolutt ikke syk av melk og gluten, så da kjører jeg på. Jeg har ingen matallergier. Hurra 🙂

   Og tusen takk for lykkeønskninger. 🙂

 7. Jeg fødte min nydelige sønn i juni, han kom litt før termin, men er helt frisk og nydelig.

  I forhold til mat i svangerskapet fikk jeg i meg alkohol før jeg visste jeg var gravid, salami og roastbiff. Jeg har cøliaki og ble servert vanlig brød i stedenfor glutenfritt brød ved en anledning (endte på legevakten pga ekstrem oppkast o.l) jeg har også diabetes 1 og skulle vel helst spist lavkarbo hele svangerskapet, men det greide jeg definitivt ikke. Det ble mye karbohydrater pga at det hjalp mot kvalme! Sushi spiste jeg masse av!

  Måtte bare kommentere, barnet i magen tar den næringen han trenger, og faktisk tror jeg stress kan virke mer negativt på barnet enn litt utskeielser i matveien…
  Nå hørtes jeg veldig slurvete ut, men egentlig er jeg ikke det. Vanskelig nok å sette riktig inuslindose i svangerskapet (det er veldig viktig) noen ganger ofrer man litt når man har mye! Og i 99,99 % av tilfellene går alt bra!

  Forresten sa gynekologen til meg i uke åtte at risiko for spontanabort var så og si fraværende ved bankende hjerte. Så da husker jeg at jeg slappet av etterpå. Hm.. Rart di sier så forskjellig.

  Gratulerer sååå masse. Og nyt graviditeten og god mat!

  Klem fra lykkelig mamma (som også hadde utfordringer underveis) 🙂

  1. Ja, jeg skal definitivt nyte god mat. Jeg er helt enig med deg i at babyen tar det den trenger og kanskje derfor må jeg innse at det er en mulighet for at jeg går ned i vekt også. Jeg fikk sjokk da jeg gikk på vekten nå i dag tidlig, for jeg er nede på en BMI på 18.2 og det er ikke bra. Jeg skal faktisk heller fråtse og spise det jeg har lyst til, enn å fortsette å henge meg opp i endometriosekostholdet. Jeg har gått ned over en kilo siden jeg ble gravid og det er mye siden jeg allerede er veldig tynn (og lav). Så nå skal jeg rett og slett gå på butikken og kjøpe brød og leverpostei 😀

   Ja, nå etter at jeg skrev hva gynekologen min hadde sagt, så har jeg fått høre om veldig mange gynekologer som har sagt det samme som din har sagt. Jeg vet ikke helt hvem jeg skal høre på. Men det er nok typisk meg å holde meg til det mest usikre, for da forbereder jeg meg best om det verste skulle skje.

   Tusen takk for lykkeønskninger og kommentar. Det er så betryggende å høre om andres utfordringer som gjøre mine så små og enda så har det gått bra. Man MÅ jo tro at det helst skal gå bra. 🙂 Klem 🙂

 8. Du har fått mange gode råd vedr sushi og jeg støtter den fullt ut! Herlig med sushi 🙂

  Men når det gjelder den dårlige samvittigheten for lakrisen kan jeg fortelle deg at lakrisen har en VIKTIG funksjon i en graviditet (sånn at vi unngår dårlig samvittighet for de ikke fullt så viktige sidene ved den!). Som gravid hadde jeg svært lavt blodtrykk. Det ble en gang målt til 85/45!!! Det er jo så vidt det er sirkulasjon i kroppen… Og lakris får OPP blodtrykket. Så jeg ble anbefalt det av legen og spiste en goood del lakris (og med god samvittighet)! Lykke til i graviditeten! Jeg følger deg videre!

  Jeg har en 1-åring i hus (min yngste) i tillegg til brødrene på 2,5 og 8. Jeg fikk beskjed for 16-17 år siden (som 21-åring) at jeg ikke kunne få barn pga senvirkninger etter kreftbehandling. Jeg fikk beskjeden da jeg ikke var klar for å bli mamma, så jeg taklet det bra. Jeg ble fostermamma i 30-årene og ville ha nye barn i familien (fostersøsken), men plutselig var jeg gravid! Jeg var ikke steril likevel… Og ble lett gravid med en lillesøster kort tid etterpå! Nå er familien komplett <3

  1. Åja, takk. Jeg visste faktisk allerede det om lakris og blodtrykk. Problemet med lakrisen var ikke egentlig lakrisen, men sukkeret. Jeg har alltid hatt lavt blodtrykk og 90/45 har vært det normale, så jeg vet godt at lakris har den effekten. Det hjelper dog ikke på sukkeret, men takk. 🙂

   Jeg blir så glad av slike historiene om folk som har fått beskjed om at de mest sannsynlig aldri vil få egne barn, også ordner naturen opp allikevel. Det er jo så fantastisk 🙂 Jeg blir så glad på dine vegne <3

   Klem <3

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.