Fantastiske AMH-nyheter

Alle legene mente at det var helt unødvendig for meg å ta en ny amh-prøve i og med at jeg hadde så gode resultater fra ivf-forsøkene. Men jeg klarte ikke la være. Jeg spurte legen min om å få ta, og det gikk greit det. Jeg hadde jo målt den til 5 pmol/L og det er veldig lavt. Under 3 er så lavt at man kan ha store problemer med å bli gravid. De sier at en fertil kvinne bør ligge mellom 3 og 60. Men under 10 er jo også ganske lavt da. Så jeg var litt bekymret for dette. Det stresset meg og det ga meg en følelse av at jeg hadde svært dårlig tid med å bli gravid. I dag fikk jeg brev fra legen med resultatet og det sa 22pmol/L og det er jo faktisk fantastisk bra til å være en kvinne på 37 år (nesten 37 iallefall). Så jeg har faktisk ikke så dårlig tid som jeg før har trodd.

Altså jeg har jo dårlig tid da, men det er av helt andre grunner enn den biologiske klokka. Det er min egen følelsesmessige klokke som gjerne skulle hatt dette barnet for uendelig mange år siden, så ja, jeg har fremdeles dårlig tid. Jeg skal jo bli mamma før jeg blir utgammel uansett. Jeg vil ha det helst for ti år siden.

For dere som ikke vet hva AMH er, så har Medicus en veldig fin beskrivelse på det her (link).

Det er kort fortalt et hormon som sier noe om hvor mange egg jeg har igjen. Tallet bør som sagt være mellom 3 og 60. Er det over 60, så kan det bety PCO og det er lett å bli overstimulert ved et ivf-forsøk. Så mitt tall er faktisk helt perfekt.

Men alle legene hadde jo sagt til meg at det var helt unødvendig å ta en ny amh-prøve fordi at de så på mine antrale folikler at jeg hadde rikelig med det, og derfor ingen fare for at jeg skulle ha så lav amh, som jeg tidligere trudde.

Jeg kom over denne linken fra CFC som forklarer veldig godt dette med å telle antrale folikler, så NÅ skjønte jeg endelig at, ja, jeg hadde kanskje ikke trengt å måle amh igjen, for på dette skjemaet som de har lagt ut, så ligger jeg faktisk på mellom 15 og 30 antrale folikler og det er jo aldeles riktig fantastisk bra 🙂

Skjema antrale folikler

Dette var faktisk veldig godt å få en bekreftelse på. Men jeg sitter enda igjen med det store spørsmålet. Hvorfor er det ingen av de 6 perfekte embryoene som har festet seg hos meg? Hva er det som gjør at det er så vanskelig å få til den forbaskede festingen? Jeg håper så inderlig at den hysteroscopien kan gi meg et fornuftig svar på det.

ah… nei, god natt nå. Jeg må ha skjønnhetssøvnen min. Jeg skal jo holde foredrag i morgen.

Klem fra Ønskemor

 

8 Replies to “Fantastiske AMH-nyheter”

 1. Jeg VET hvordan du har det, jeg slet selv i 3 år med å bli gravid. Jeg om min mann tok alle mulige prøver og gikk til lege/gynekolog/urolog. Alt så heeeelt fint ut. Men jeg ble fortsatt ikke gravid. Så jeg begynte å lese om urter: Dong Quai, Wild Yam, Vitex agnus castus. Særlig den sistnevnte er VIKTIG for fruktbarheten! Jeg ble gravid med en gang etter å ha tatt Dong Quai i 2 uker. Men mistet fosteret i uke 4+3. Jeg tok så vitex agnus castus i 3 mnd (luteafasen ble lengre men jeg ble fortsatt ikke gravid), og så stoppet jeg med vitex og tok igjen dong quai. Jeg ble gravid igjen! Nå sitter jeg med mage og termin 2 mai 2014 og kan fortsatt ikke tro at disse urtene er grunnen til dette. Jeg går også til Frøyaklinikken i Oslo som arbeider med infertilitet og får progesterontilskudd da jeg tydeligvis hadde for lite av dette. Men legene kunne ikke finne ut av dette før? For min del sleit jeg med å bli gravid pga. hormonubalanse, noen man ikke kan se ut ifra en enkel blodprøve. Ønsker deg MASSE LYKKE TIL! Sender deg masse masse babystøv! Lest om Vitex agnus castus her:
  http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/vitex_a-c.htm
  og les om disse andre urtene også! 🙂

  1. Heisann og tusen takk for tips. Jeg har prøvd alle de midlene du tipser om, men til ingen nytte dessverre. Det siste har jeg ikke forsøkt, så jeg skal lese litt og vurdere. Når det gjelder progesteron, så har jeg målt det, og har god produksjon. Jeg har også lang lutealfase (16 dager) så der er det nok ikke noe å hente der for min del. Jeg er helt enig i at man ikke skal se på en enkel blodprøve, nå har jeg tatt mange prøver, flere ganger og har fulgt fertiliteten min lenge. Syklusen min og eggløsning har jeg fulgt siden jeg startet med persona i 2003. Alt er regelmessig og ser bra ut. Nå går jeg til akupunktør og lar han avgjøre hvorvidt jeg skal gå på noen slags medisiner i tillegg til behandlingen han gir.

 2. Hei:) Lurer på om det går an å ta en slik amh-prøve selv om man ikke prøver å bli gravid nå? Jeg er 30 år og singel, og livredd for at jeg ikke kan få barn. Jeg har ønsket meg barn siden jeg var 14 omtrent, men fortsatt ikke funnet mannen i mitt liv. Jeg vurderer Danmark jeg også, om et år eller to hvis jeg ikke plutselig møter drømmemannen da:)

  1. Vet du, det kommer nok helt an på en del ting. For det første, så ville jeg ikke tatt bare en amh-prøve alene, for den er veldig upålitelig kan det se ut til. Den må tolkes i sammenheng med en helhet. Dersom du ønsker fertilitetsutredning, så må du få en henvisning til en gynekolog fra fastlegen din. Men jeg er usikker på om du får det siden du er så ung. Hvis det er noen helt spesielle symptomer du har (som uregelmessig menstruasjon) så kan det være at de anbefaler det. Men ellers så kan det være vanskelig å få til før du faktisk skal igang. Så jeg ville nok lagt det fram som at du skal igang, og vil vite mer om sjansene før du begynner å bruke penger på det (for å vurdere om du skal begynne med inseminering eller gå rett på ivf). Pass på at du får henvisning til en som er vennlig innstilt til single. Jeg kom til en som ikke ville hjelpe meg fordi jeg var singel en gang og det var ikke noen trivelig opplevelse.

 3. Tusen takk for veldig raskt svar:) Blir bare så stresset av å tenke på dette, så tenkte det kunne lønne seg å ta en slik prøve for å roe meg ned litt, hehe;) Men jeg skal vente litt til da kanskje, og se om det blir litt mer konkrete planer for om jeg skal sette i gang med dette. Jeg får kanskje trøste meg med at min mor iallefall ikke kom tidlig i overgangsalderen, så får håpe jeg arver etter henne. Lykke til videre i prosessen!

  1. Og stress i seg selv er heller ikke godt for hormonene og fertiliteten! Og ikke noe vits å ta sorger på forskudd 🙂 Etter all sannsynelighet er alt i orden, hvertfall om du har en normal menssyklus. Lykke til !

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.