Lekre selvlagde påskeegg

Jeg har de to siste lørdagene hatt påskeverskted for barn. Nå har jeg akkurat kommet hjem fra dagens tørn. Det er en del av en ekstrajobb jeg har som jeg synes er veldig koselig. Forrige lørdag begynte vi å lage påskeegg av pappmaskjé som vi har laget selv av avispapir og tapetlim. Det er veldig enkelt å få til. Ungene har vært i alderen 6 til 10 år og jeg trur de har kost seg veldig. De minste var nok litt små til å få til alt selv, så jeg hjalp de en del. De gleder seg veldig til påske og at de kan få godteri i eggene sine

Forrige uke lagde vi selve eggene. Vi blåste opp ballonger i passende størrelse (noen ble litt for store, da blir det mye jobb og vanskelig å fylle med godteri). Deretter rev vi avispapir opp i strimler og brukte tapetlim til å lime på balongen. Man kan sikkert bruke annet lim også, jeg angrer på at jeg ikke prøvde med trelim. Det tørker nok litt raskere. Fordelen med tapetlim er at det er så lett å vaske av fingre og klær og det er billig når man skal lage mange egg. Tapetlim er litt “deilig” å grise med for barna og det gjør ingenting når det er så lett å vaske vekk. Noen av barna var ikke tolmodige nok til å lime på nok avispapir. Man bør nok ha på fire-fem lag iallefall. Jo mer avispapir, jo mer solid blir egget. Det er også lurt å gå litt systematisk til verks, slik at man sikrer at det er like tykt over det hele. Jeg oppdaget i dag at noen av eggene hadde litt tynne flekker. De lappet vi fra innsiden.

Eggene har stått en uke til tørk og i dag var de klare til å males og dekoreres med decoupage. Decoupagelim er både lim og lakk i ett og vi bruker det både til å lime på biter av servietter som vi har klippet ut (del serviettlagene slik at du bare bruker det laget med dekor på) og som lakk over til slutt.


Egg til tørk

Så var eggene klare til å males og dekoreres etter en uke. Hobbymaling er veldig fint å bruke til dette for det dekker godt og det tørker så fort at vi trenger ikke vente så lenge for å lime på serviettene. Vi har dekorert eggene med serviettdecoupage etter at vi malte dem med en bunnfarge som matchet serviettfargen. Jeg klipte også til kanten øverst før jeg begynte å male. Jeg klipte i sikk sakk, slik at det ser ut som at kyllingen har kommet ut av egget eller toppen er kakket av som vi gjør med kokte egg.


Egget er ferdig malt og står til tørk.

Ikke lim direkte på servietten, den blir fort ødelagt. Pensle lim på egget der servietten skal være og sett på servietten forsiktig. Pensle deretter forsiktig over med mer decoupagelim. Obs, vær forsiktig så du ikke ødelegger servietten. Bruk en myk pensel. Noen foretrekker en slik rulle av skumgummi av noe slag. Jeg synes denne suger så mye lim og overflaten blir heller ikke like fin synes jeg. Men den er veldig ?snill? mot servietten.

Når hele egget er ferdig dekorert med servietter kan du også male på mer dekor. Sørg for at hele egget er dekket med decoupagelimet  til slutt slik at det ikke blir matte flekker som ikke har denne lakken på seg. Det fineste blir om hele egget har samme overflatefinish.

Jeg har også lakket innsiden med decoupagelakken, siden jeg ikke vil ha godteri liggende rett mot avispapir og tapetlim. Man kunne også limt det første laget med papir uten trykksverte på, men det hadde ikke jeg for hånden, så det ble avis på innsiden. Man kan sikkert male innsiden også, men det syntes jeg var litt mye jobb. Uansett så kommer jeg nok til å ha godtet i en plastpose når jeg har det nede i egget.

Voila! Her er mitt ferdige egg! Dette var veldig enkelt og veldig morsomt. Også synes jeg det er gøy å ha et egg som ingen andre har maken til.12 Replies to “Lekre selvlagde påskeegg”

  1. Hmmm… Vi lagde sånne når jeg gikk i barnehagen husker jeg… Rart at slike ting “går i arv” den dag i dag, selv så moderne vi er blitt. 🙂
    (Og så fikk vi gå på “påskeeggjakt” senere, ved påske, for å finne egget vårt igjen – da med godteri, hmh hmh, tips, ikke stapp påskeegget fullt med godteri – barn spiser til de spyr – jeg taler av erfaring, dessverre…)

  2. Andreas: 🙂 ja, men det er jo ikke noe problem, jeg har jo ingen barn å gi noe godteri til heller 😉 Neida, fra spøk til revolver…. jeg er ikke glad i godteri så det blir nok ikke et halvfullt egg en gang her altså.
    Det er hyggelig med slike ting som går i arv. Men dette med serviettdekor trur jeg er ganske nytt.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.