Tips til deg som ønsker å bli gravid.

Obs: Dette innlegget er gammelt og kan være utdatert. Jeg kunne heller ikke så mye om dette den gangen da jeg skrev dette innlegget, så jeg anbefaler å lese mer oppdatert informasjon.

Jeg har snoket litt rundt og undersøkt litt, her er mine fullstendig ufaglærte tips for å øke sannsynligheten til å bli gravid.

Alkohol:

Sofie på Storkklinik i Danmark ba meg “leve som om jeg allerede var gravid” og det er nok et tips å ta med seg. Det som forundret meg var at det gjalt kosthold, men ikke alkohol. Vel, det skader ikke å holde seg unna alkohol da. Alkohol kan ødelegge søvnmønster og slite deg ut litt, og det er jo ikke gunstig, så jeg velger å la være å drikke.

Kosthold:

Ja, her kan man jo skrive en avhandling. Men det er vel ingen store overraskelser: Fem om dagen med frukt og grønt. Du bør spise fisk minst to ganger i uken. Begrense mengden med kaffe og sort te. Oi, nå holdt jeg på å nevne folat. Du bør få i deg minst 0,4mg folsyre, eller folat om dagen. Det er ikke for å øke sannsynligheten for å bli gravid, men det minsker sjansen for ryggmargsbrokk hos barnet. Du bør også fortsette med å ta like mye folat ca tre måneder ut i svangerskapet.

Edit 2020: Jo, folat øker også sjansene for å bli gravid. Det er masse mer å skrive om folat egentlig. Men det får komme en annen gang.

Akupunktur:

På Storkklinik prater de også varmt om akupunktur. Jeg har en fast akupunktør som jeg går til. Jeg har brukt akupunktur for mange forskjellige plager opp gjennom livet mitt og jeg er overbevist om at det funker. (jeg har mange bevis, blant annet katten min som ble kvitt eksem som vi hadde behandlet i årevis med vestlig medisin med dårlig resultat). Selv er jeg veldig var for hva som skjer med kroppen min når nålene blir stukket og jeg vet at det virker. Det jeg ikke vet, er om min akupunktør kan hjelpe meg å bli gravid. Det kan jeg kanskje få en viss idé om om en måneds tid. Framover nå skal min akupunktør hjelpe meg å modne egg og forberede kroppen på best mulig måte til å bli gravid. Jeg har vært til akupunktøren to ganger nå på to uker, så det jeg er redd for er at det kanskje ikke er nok. Første gangen turte jeg heller ikke å fortelle henne at jeg prøvde å bli gravid siden jeg kjenner henne veldig godt. Nå skal jeg fortsette å gå til akupunktur sånn ca en gang i uken fram til jeg er gravid, og jeg kommer sikkert til å fortsette så langt lommeboken klarer det gjennom svangerskapet (det koster meg 300kroner per gang).

Latter:

Ja, en god latter forlenger livet, sies det, og min allerede omtalte akupunktør ba meg nettopp le mye framover for å øke sjansene. Uansett så er jeg sikker på at det ikke kan skade.

Ikke stress:

Dette er et råd fra storkklinik igjen. Dette er ikke tiden for å prioritere karrière eller prøve å rekke mer enn du klarer. Partneren din og dine nærmeste bør ta ekstra godt vare på deg nå for at du ikke skal slite deg ut. Det viktigste er kanskje at du selv ikke krever for mye av deg selv.

Tren (normalt):

Ja, jeg fikk faktisk beskjed fra Storkklinik at det ikke var så farlig for meg (siden jeg har en bmi på ca 20). Men de aller fleste bør nok holde seg i form og fortsette å holde seg i normalt god form gjennom svangerskapet. Man skal gjennom svangerskap og fødsel og da er det best at kroppen er rustet for det. Det som er viktig her er at du skal ikke begynne å trene mye hardere enn hva du er vant med underveis i svangerskapet. Det bør være et veldig godt argument for å begynne å trene mens du enda ikke er gravid. Det blir tyngre og starte senere. Selv er jeg litt irritert på at hun på Storkklinik sa til meg at det ikke var så viktig, for det er uansett viktig for alle å holde seg i form og jeg sliter så med motivasjonen for å komme meg ut og trene. Det er godt jeg har en hund som trenger mosjon, ellers hadde jeg virkelig slitt.

Fast døgnrytme og nok søvn:

Dette er vanskelig for mange småbarnsmødre å få til, men for oss som ikke har noen, bør det ikke være noe problem. Det er snakk om prioriteringer. Mye eller iallefall nok søvn er viktig for at kroppen skal holde seg frisk.

Diverse kjerringråd: Beina i været,  ligge rolig i en time etter sex/inseminasjon, eller ut og bevege seg med en gang etterpå?

Her er det maaaaange kjerringråd ute og går og enda flere råd for om du ønsker deg gutt eller jente. Vel her er det like mange forskjellige meninger som det finnes eksperter virker det som. MEN Storkklinik sier at det ikke skader å bevege seg litt etterpå for å få opp temperaturen i underlivet. det gjelder jo inseminering. Jeg vil tru at det kan stemme. Man er vel rimelig heit i underlivet etter sex, så det bør jo være gunstig. Vi som skal insemineres bør vel da kanskje tenke litt på dette og holde oss gode og varme og kanskje heller gå ut å bevege oss framfor å ligge lenge og bli kalde.

Har du flere tips eller meninger om dette? Det vil jeg i tilfelle gjerne høre om 🙂

Ønskemor

8 Replies to “Tips til deg som ønsker å bli gravid.”

  1. toppenavheia: Ja, ikke sant. Så er det jo godt å ha en skikkelig bra unnskyldning for å bruke mye tid på å se kommedier og humorshow? “Nei, beklager, det har jeg ikke tid til, jeg må se på Seinfeld for jeg prøver å bli gravid”…. eh.. nei, det ble kanskje dumt… men iallefall en unnskyldning for seg selv da og det hjelper jo på samvittigheten og det hjelper på stressnivået 🙂

  2. Andreas: He he… takk for det… der var det et par råd jeg skal vurdere, og ganske mange jeg skal droppe 🙂 Nå må jeg fortsette å skrive på oppgave (måtte bare ta meg en liten pause 🙂

  3. MissMedicus: Nå skulle jeg til å si takk for innspill og jo, takk for innspill, men jeg er ikke helt sikker på om jeg vil bruke det selv. Da må jeg i tilfelle undersøke litt mer. Jeg gjorde et raskt søk på Internett akkurat nå for å finne ut hva det var. Og som kosttilskudd kan ved virke som at det er veldig omdiskutert og på en link sto det til og med at gravide kvinner ble advart mot å bruke det. Et annet sted sto det at det finnes naturlig i kjøtt og melk. På dagbladet står det også anbefalt melk, så det kan kanskje være en ide å holde seg til de trygge matvarene? Men dette er jo en olje, så da ville jeg kanskje heller satse på omega3 det er ganske stor enighet om at det er gunstig for folk som prøver å blir gravide, og gravide og folk som ikke er gravide, så i det store og det hele så anbefaler jeg tran.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.