Veien videre – er jeg en gründer?

“Når en dør lukker seg, åpner det seg alltid en ny”, sa en gang en god venn til meg. Det var helt riktig den gangen og jeg har erfart at det alltid gjelder. Det har jeg tatt med meg videre i livet på mange områder. Det kan ofte være litt vanskelig å se, for ofte fokuserer vi så veldig på hva vi ikke kan få eller oppnå, at vi glemmer å se etter andre muligheter. Mange dører kan også virke skumle eller uoppnåelige. Nå er jeg kanskje iferd med å åpne en ny dør jeg frykter. Det er rett og slett litt skummelt.

Arbeidsledighet og forventninger

Livet handler jo om mer enn familie. Det nest største området i livet for de aller fleste er vel jobb (eller studier). Man MÅ jo ha noe å leve av. Jeg er for tiden arbeidsledig og kikker på flere ulike dører. Jeg føler en sterk forventning fra alle rundt meg om at det er lærerdøra som står der vid åpen jeg bør gå inn igjen nå. Den lover meg stabil og god inntekt og fine kolleger og elever. Alt dette er ting jeg setter stor pris på og lengter tilbake til på mange måter. Men rettebunkene lengter jeg ikke til. De har brent meg ut én gang. Det skal ikke få skje igjen.

Utfordringer

Jeg har nemlig spesifikke lesevansker som gjør at jeg leser mye saktere enn de aller fleste. Jeg leser iallefall mye saktere enn andre med tilsvarende høyskoleutdannelse som jeg har selv. Jeg kom dit jeg er kommet med knallhard jobbing og følte egentlig aldri at jeg møtte på noe hinder på veien bortsett fra at jeg generelt sett måtte bruke mer tid på det meste som handlet om skole. Fag som norsk og engelsk tok jeg greit… ok, jeg slet en god del med eldre litteratur da. Det ble heavy å komme gjennom. Men dagsaktuell litteratur med moderne språk koser jeg meg med. Det tar tid, men jeg klarer det og liker å lese. Så lenge jeg synes fagene er spennende så har jeg kost meg med å bruke mye tid på skolearbeid. Jeg lengter på mange måter tilbake til skolebenken.

Rettebunkene er det verre med. Det går bare ikke. Om det så var det mest interessante i verden, så kan jeg ikke bruke så mye tid på en jobb som jeg må om jeg skal være lærer. Da ville det gått ut over tiden med barna. Jeg skulle gjerne jobbet som ren kunst og håndverkslærer, men slike stillinger finnes ikke lenger. (jeg er faglærer i formgiving, kunst og håndverk og har fem års høyere utdannelse innen det).

Muligheter

Jeg må rett og slett kikke på andre dører. Det er mange dører og jeg vet rett og slett ikke hvilke muligheter jeg har bak hver og en av dem. Det er det som opptar dagene mine for tiden. Jeg skal bestemme meg for hva jeg vil bli når jeg blir stor. Jeg har gründerdrømmer og ambisjoner samtidig som jeg er usikker på om det kan gi familien en trygg nok framtid ved å gå den veien. Jeg har også lyst til å bruke andre ferdigheter og kunnskaper jeg har enn å undervise i grunnskole.

De siste ukene har jeg vært i flere møter som har gitt meg masse inspirasjon. Jeg har vært i kontakt med StartiVestfold som har gitt meg inspirerende veiledning, kurs om markedsføring og om oppstart av bedrift, og jeg har vært i kontakt med Karrieresenteret i Vestfold for karriereveiledning. Fra neste uke har nav satt meg opp på jobbsøkerkurs.

Kan bloggen og sosiale medier bli en levevei?

I en av veiledningstimene med StartiVestfold ble bloggen trukket fram som positivt. Der har jeg funnet min nisje og skaffet meg et godt nettverk på sosiale medier. Det ble stilt spørsmål om jeg ikke rett og slett kunne skaffe meg annonseinntekter så jeg kunne begynne å tjene penger på den. Tanken er besnærende og veldig fristende. Men jeg vet at det eventuelt vil ligge mye jobb bak. Vil jeg kunne klare det tro? Jeg ble iallefall satt på tanken om ikke jeg kunne komme i kontakt med ulike aktører for mulige samarbeid i framtiden. Er det mulig?

Da vil jeg få jobbe med det jeg synes er det aller mest spennende, nemlig markedsføring, sosiale medier, og ikke minst, fertilitet og bioteknologi som har vært mitt brennende engasjement helt siden min spede prøverstart i 2011. En helt ny verden av fagkunnskap har åpnet seg opp for meg. Kan dette brukes til noe? Jeg er jo ingen fagperson, men allikevel sitter jeg jo både på erfaring som kunde/pasient og kunnskap jeg har skaffet meg ved hjelp av google. Jeg sier jo gjerne litt flåsete at jeg har min fertilitetsutdanning ved høgskolen google. Det er jo faktisk et snev av sannhet.

Jeg trenger innspill fra dere!

Hva tror dere? Er det en mulig vei å gå? Og hva vil dere lese om på bloggen? Jeg tenkte kanskje at fertilitet IKKE skal overta helt. Men kanskje innføre en fast spalte som heter “fertilitetsfredag” eller noe slikt? Så grubler jeg videre. Kanskje jeg også skal ha temadager på instastories eller snapchat om temaer som engasjerer dere? Hva slags temaer kunne dere i tilfelle tenke dere å lese/lære mer om? Eller hva med en egen youtubekanal? Eller podcast? Fertilpoden (HAHA, jeg må nesten le litt også.)

Dere skjønner at min kreativitet tar ingen ende om dagen. Det bobler! Men for det første må jeg jo finne ut om noen har lyst til å lese og følge meg i ulike kanaler, og for det andre så må jeg finne ut om noen som vil sponse meg. Jeg kan jo ikke leve av knapper og glansbilder. Så er jeg igang med å lage foretningsplan og markedsundersøkelse.

Hva vil dere ha?

Så har jeg tenkt at siden det er så mange som egentlig IKKE ønsker å bli forbundet med noe som handler om fertilitetsbehandling i sosiale medier (det er jo ikke alle som er så offentlige om akkurat den interessen), så bør jeg også dele andre temaer slik at alle kan ha gode unnskyldninger for å følge meg. Hvilke temaer ville dere da vært interessert i? Jeg er jo ei dame som egentlig interesserer meg for VELDIG mange områder. Her er noen av de: interiør, diy (kunst og håndverk), familie, foto, mote, sminke, hage, mat, kaker, politikk og samfunn, oppvekst, skole, helse og livsstil, aktiviteter med barn.

Hva kunne du tenke deg å lese/høre/se mer av og i hvilke kanaler?

 

 

 

Litt mer fakta om:

Karrieresenteret i Vestfold

Karrieresenteret Vestfold er et partnerskap mellom NAV Vestfold og Vestfold Fylkeskommune, og ble opprettet i 2009. De tilbyr gratis, individuell karriereveiledning til voksne og ungdom over 19 år. En karriereveiledningssamtale skal være med på å bevisstgjøre deg på din kompetanse og dine muligheter. Fokus ligger på å hjelpe deg til å bli klar over hvilke evner og interesser du har, og hvilken kompetanse du har eller kan utvikle for å nå dine mål i arbeidslivet. Karrieresenteret Vestfold ønsker å bistå deg til å ta kompetente yrkes- og utdanningsvalg, og kan være en nyttig sparringspartner for deg i denne prosessen.

 

StartiVestfold

START er et etablerernettverk i Vestfold, som skal bistå nyetablerere og de som har tanker om å starte egen bedrift. Hos oss møter du en koordinator som blir din egen veileder, diskusjonspartner og døråpner i kommunen. START er ett tilbud til deg som planlegger å starte egen bedrift, er i startgropa eller allerede har startet egen bedrift.

8 Replies to “Veien videre – er jeg en gründer?”

 1. Jeg følger deg uansett, jeg? Å leve av blogging og sosiale medier ser jeg nok på som vanskelig. Det er mange om beinet og det tar årevis å bygge opp en så stor leserskare at annonsørene betaler godt nok til at man kan leve av det, tror jeg. De som virker å holde seg på topp er de som kom inn tidlig i bloggverden. Og de øvrige på toppen er rosabloggere som ble kjent via Paradise Hotel eller Unge Mødre.
  Det er nettopp disse som tjener gode penger.
  I tillegg tar Instagram over en stor del.
  Jeg har ikke så mange gode tips dessverre annet enn å se på tanken om å kombinere faglærer-stilling med blogg kanskje?

  1. Takk for innspill. Nå har jeg på ingen måte planer om å konkurrere med rosabloggerne. Jeg skal inn i et helt annet sjikt og tenker helt annerledes nå. Ja, det er HELT klart vanskelig, men jeg trenger ikke komme på noen toppliste hvis jeg har de leserne/følgerne som trengs for å formidle annonsering med gode resultater for de rette aktørene. Jeg har allerede snakket med noen som har troa. Det er selvfølgelig lang vei og knallhard jobbing. Og det er ikke sikkert det går. Kanskje ikke full tid, så det er mulig jeg skal kombinere det med annen jobb. Uansett så vil kompetansen jeg opparbeider meg i året som kommer, gi meg mulighet til andre typer stillinger enn det jeg har mulighet til nå.

 2. Min umiddelbare reaksjon:
  -Jeg kan lite om både kunstnere og kunsthåndverkere nå til dags, både de som har det som yrke og de som driver mer på hobbybasis. Det ville faktisk vært interessant å fått lese presentasjoner/intervjuer og sett bilder av arbeidsprosesser og ferdige arbeider. Formidlet på en sånn måte at det kan være interessant og lærerikt for de av oss som ikke er “spesielt interessert”. På blogg eller solgt som artikler til ukeblad og aviser.
  -Formidling av kunst/håndverks/formingsideer, enten det er på sosiale medier eller på andre måter.
  -Nå vet jeg ikke om du selv lager kunst eller håndverksprodukter? Tror man kan få en fin delinntekt på f.eks. plakater og bilder som er trykt i mange eksemplarer, krus, trykte handlenett… (Har selv nylig vært på utkikk etter plakater til barnerom, kjøkken, entre og vaskerom som ikke koster skjorta..)
  – Og en 50% fast stilling som lærer eller noe annet med tanke på rett til sykepenger, tjenestepensjonsordning, det å ha kolleger…
  Lykke til!

   1. Hei! Nei, jeg har ikke sluttet å blogge. Men jeg har så mye å gjøre med oppstart av egen bedrift, så jeg har rett og slett ikke rukket det. Men jeg har en god plan for å komme igang igjen ganske snart. Takk for hyggelig kommentar, sånt hjelper veldig på motivasjonen min for å komme igang med bloggen igjen, så du skal ikke se bort ifra at det vil skje i nær framtid.

 3. Jeg sier som Louise at jeg både følger og heier på deg! Dessverre så tror jeg det er vanskelig å leve av bloggen, så fremt du ikke klarer å nå det svenske markedet. Der er blogger mer oppe og går enn her i Norge. På den annen side så tar du opp et tema som jeg tror mange trenger, og det i seg selv kan jo være nok til at leserne kommer Dessuten så kan dette være et springbrett videre og bloggen kan gjøre at du kommer i kontakt med mennesker som trenger kompetansen din på et vis. Så start opp, sats frisk så vil løsningene komme, – kanskje ikke bare som blogging men som litt mer enn det. Heier i vei 😀

  1. Tusen takk. Ja, dette er jo i ferd med å bli VELDIG mye mer enn blogg. Nå er jeg igang med planer for et stort nettsted, og flere andre kanaler. Jeg har også en plan for en måte å tjene penger på. Jeg håper jeg lykkes. Jeg skal iallefall jobbe hardt for det. Så krysser jeg fingrene for en smule flaks i tillegg.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.