Grublerier

Jeg grubler veldig på dette med økonomi om dagen. Jeg har begynt å sammenlikne hva det ville kostet om jeg lot meg inseminere med anonym donor på CFC kontra åpen donor på Stork Klinikk slik jeg har gjort så langt.


Hvor mye skal det økonomiske hensynet få spille inn når jeg velger klinikk og åpen eller anonym donor?

Jeg har brukt 20 000,- så langt. Den første turen ble unødig dyr, men siste turen kostet meg som jeg har skrevet før 9000,- totalt. Da kostet det meg litt under 3000 for reise og diverse utgifter på turen, mens inseminasjonen kostet litt over 6000,-. Selv om det koster 5900 for selve inseminasjonen på Stork, så blir det jo litt mer på grunn av kursen, ca 6400, trur jeg.

Men jeg regner med at reisen kommer på sånn ca 3000 stort sett. Det skal jeg vel prøve å holde meg innafor. På CFC koster det i følge prislisten 2300,- for inseminasjon med anonym donor. Men jeg mener at jeg leste et sted at den var gått opp? Iallefall, dyrere enn 3000 har det vel ikke blitt. Si at inseminasjonen koster meg 3000 der med anonym donor da. Så hadde jeg jo fått til tre inseminasjoner for de pengene jeg til nå har brukt på to turer, og det øker jo sjansene en del.

De tilbyr ikke inseminasjon med åpen donor på CFC, så det ville i tilfelle ikke være et spørsmål. På Stork Klinikk koster det meg 4000,- med anonym donor. Det er ganske stor prisforskjell. Det er også billigere å kjøpe og oppbevare sæd på CFC for å lage helsøsken senere.

Jeg driter jo virkelig ikke penger, og på et eller annet tidspunkt er jo kassen tom og da ville det være forferdelig kjedelig om det ikke var kommet til et barn og jeg ville også synes det var kjedelig om jeg ikke hadde råd til å kjøpe mer sperm av samme donor.

Jeg synes det er litt vanskelig å gi opp tanken på å bruke åpen donor, men det er mange etiske fordeler med å velge anonym donor også. Det er donormangel i Norge av den grunn at donor må være åpen, og det synes jeg jo er forferdelig trist. Jeg liker ikke tanken på at dersom alle hadde gjort som meg, ville det blitt kø og stor manko på donorer.

Et Ønske så stort skrev også et innlegg og viste til en artikkel her om dagen som gikk litt inn på meg. Det viser seg at en barnemorder har vært donor i Danmark. Jeg kom til å tenke på om mitt barn en gang oppsøker donor og får vite noe som er veldig ufordelaktig om denne personen? Eller googler på navnet og får greie på noe slikt? Det vil jeg jo for all del ikke at barnet mitt skal oppleve. Det unngår jeg jo dersom jeg velger anonym donor.

Noe annet jeg synes er litt trist ved å gi opp Stork Klinikk er at de arrangerer Storketreff og sosiale happenings for mødre og barn. Jeg ser for meg at det kan være ganske ok å være med på for oss etterhvert. Så er det jo det med atmosfæren og det at man kan hvile litt i forbindelse med inseminasjonen på Stork som er veldig godt da. Men akkurat det er vel ikke verd 3000,-?

Huff… argh… dette synes jeg er vanskelig. Jeg synes det aller vanskeligste er å la det økonomiske få for mye å si for valg av enten åpen eller anonym donor. Jeg mener at det er et altfor viktig spørsmål til at jeg ønsker å ta økonomiske hensyn. På den annen side, så skal jeg leve etter dette også, og forhåpentligvis skal jeg leve sammen med et annet lite menneske som jeg har ansvaret for og da ER økonomi utrolig viktig. Jeg synes at jeg må ha dette klart før neste inseminering, for jeg regner med at jeg ikke er gravid nå. Det hjelper ikke at jeg har fått en diger kvise på haka, jeg tror virkelig ikke at jeg er gravid allikevel.15 Replies to “Grublerier”

 1. Vanskelig spørsmål, det der. Jeg synes det er utrolig bra at du har valgt åpen donor, jeg tror det er noe du ikke kommer til å angre på, selv om lommeboka kan bli farlig skral.. Det er lettere å leve spartansk en stund enn å kanskje angre på anonym donor. For meg (som jo ikke er i dine sko og derfor ikke helt kan sette meg inn i hva du går igjennom, både følelsesmessig og økonomisk) så står det etiske veldig sterkt. Tenk bare på alle de som adopteres og lengter etter bare å se byen de kom fra.. Heldigvis hører det til unntakene at barnemordere operere som donorer!

 2. Solblom: Tusen takk for en ærlig tilbakemelding. Jeg synes dette er utrolig vanskelig. Jeg har spurt mamma også i håp om at hun skal “fortelle meg” hva jeg skal gjøre. Men hun vil ikke si hva hun mener om hun mener noe i det hele tatt.

 3. Satser på at du er gravid og at du slipper det vanskelige valget 🙂 Jeg har for det meste reist med gobybus.se. De har billige billetter fra Oslo til København, ca 600,- t/r. Bussen bruker ca 8 timer og stopper rett i nærheten av hovedbanegården og tivoli. Tar jo lang tid med fly også: oppmøte i god tid, innsjekking, komme seg av flyet, inn til sentrum osv. Inseminasjon på cfc koster 2300,- (ca 2500,- NOK)
  Lykke til med testingen 🙂

 4. ønsker: Jeg brukte også buss sist en vei, og kom meg hjem med fly for 500. Men jeg bruker 1000 på tog også jeg vet du… bor jo et stykke fra Oslo. I tillegg blir det jo litt utgifter til mat og slikt som behøves underveis. Jeg tror nok jeg kan få det billigere enn 3000 til sammen, men må nok regne med at det iallefall blir 2500 uansett alt i alt for reise og mat. Iallefall blir det ikke billigere enn 2000.
  Jeg trudde prisen på CFC var gått opp?

 5. Prisen på inseminasjon på CFC er den samme ja – 2300 dkk. Vi var noen som ikke skjønte det helt siden det virket som om prisene var forandret i et nyhetsbrev vi fikk tilsendt av de, men jeg betalte det nå sist, og Lindenberg har sagt at prisene forblir uendret.
  Hva du burde gjøre er vanskelig for andre å gi deg råd om, og jeg tenker du mest burde ta hensyn til tankene dine som at du synes det er vanskelig å gi opp tanken på å bruke åpen donor. Ville du fått fred med en annen avgjørelse? Hvis du kjenner deg sikker på at du ville det kan du jo ta det opp til vurdering 🙂 Selv er jeg så sikker på at valget mitt i den problemstillingen er rett at ikke ti ville hester, tusenvis av kroner, eller noen andres meninger ville forandret noe. Og det er godt å ha en sånn sikkerhet med seg siden vi må leve med den avgjørelsen resten av livet, og kunne stå for det når det vil dukke opp spørsmål fra barnet siden.
  At Stork arrangerer treff er jo vel og bra, men jeg synes vel det de som har fått barn på denne måten arrangerer selv er like bra. Har sett på diverse forum rundt omkring at mødre til små “dansker” i diverse byer (og spesielt Oslo) velger å treffes og det virker kjempekoselig 🙂

 6. Et ønske så stort: Så godt å høre at prisen ikke er gått opp.
  Jeg er nok på en måte litt på gli når det gjelder anonym donor. Men det er virkelig ikke lett og ja, jeg skal være helt sikker før jeg går til noen drastiske steg. Jeg trudde bare at jeg var så sikker, og nå kjenner jeg at jeg har begynt å tvile, for jeg ser mange gode argumenter for å bruke anonym også.
  Det verste oppi det hele er jo å være helt alene om avgjørelsen. Jeg føler på en måte at mamma og pappa er en del av denne prosessen og de kunne gjerne hatt noe å si også. Det er så godt å ta en felles beslutning om noe og ha noen å stå sammen med om den. Men men… det er tross alt det viktigste at jeg vet hva jeg vil og står for det selv. Man blir bare så inmari alene om det.
  Du har nok rett i at man ikke trenger Stork for å treffe andre. Særlig ikke om man bor i Oslo som du sier. Jeg har jo skjønt det etterhvert nå jeg også når jeg har fått vært litt mer på nett og truffet flere.
  Huff… valgets kvaler

 7. Hei:)
  Jeg valgte åpen donor, fordi jeg synes det er viktig at barnet selv skal kunne få velge å treffe donoren i fremtiden – dersom barnet ønsker det. Jeg synes det er et valg som barnet selv må få ta, da det er vanskelig for meg å vite hvilke tanker og følelser barnet får rundt dette i fremtiden. Jeg valgte donor selv, jeg kjøpte sæd hos Europen Sperm Bank via nettet, der kan man få endel informasjon om donor bla lydintervju, info om donors utdannelse og interesser mm, sjekk http://www.europeanspermbank.com/

 8. november:Oi, det hørtes jo interessant ut. Dette skal jeg sjekke ut. Jeg trur du har sagt det før, men jeg husker ikke riktig. Ble du inseminert ved Stork Klinikk? Hvor mye kostet det deg? For sperm og inseminasjon?

 9. Jeg ble inseminert på Stork Klinik ja. Det jeg gjorde var å kjøpe sæd hos European Sperm Bank og be den om å sendes til klinikken. Jeg kjøpte flere porsjoner og ble gravid på første forsøk, så resten oppbevares på klinikken. Selve inseminasjonen kostet 3300 DKK. Sæden kostet 285 Euro per enhet + litt for frakt.

 10. november: Herlehet….. jeg fant donoren jeg har brukt to ganger nå der, så jeg kan laste ned alt om han, så spennende 🙂 Takk for tips.

 11. november: Men hva er forskjellen på ICI og IUI – enheter? Den donoren jeg har valgt, har bare IUI igjen og det er dyrere. Jeg er sikker på at det er samme donor som jeg har brukt på stork fordi alt stemmer. Det var veldig morro å lese mer om han, høre intervjuet og se barnebildet. Men jeg er usikker på om jeg kanskje synes dette personifiserer litt vel mye.

 12. Kan tenke meg det er vanskelig å stå alene med den avgjørelsen og alle spørsmålene rundt den og prosessen. Samtidig forstår jeg at foreldrene dine ikke kommer med sine meninger, det tror jeg de gjør utelukkende for å ikke å ta styringen eller avgjørelsene for deg. Det er det som jeg vil kalle ekte støtte, uavhengig av egne meninger, tanker eller ønsker 🙂

 13. Solblom: Ja, du har nok helt rett. Jeg vet at de støtter meg 100% uansett og de er veldig opptatt av at jeg skal gjøre det som er mest rett for meg.

 14. Du kan lese om forskjellen på IUI og ICI under “FAQ”. Jeg er ganske sikker på at de kan bruke begge typer på Stork Klinik, men sikkert lurt å høre med de. Jeg kjøpte ICI.

 15. november: tusen takk… det skal jeg sjekke. Jeg mener at de bare har IUI på Stork klinikk. Jeg har iallefall ikke hørt om noe annet. Da er det i tilfelle ikke mye å spare på å bestille fra europeanspermbank. Og det forenkler jo en del, men det er jo flere å velge mellom da, så det kan jo tale for at jeg kanskje velger å bestille noe der etterhvert. Jeg fant en “god reserve” som de ikke hadde tilgjengelig på Stork.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.