Hva er poenget med morsdag?

Man kan fort tro at dette er en ensom dag for en dame som meg som prøver å bli gravid, men det er helt feil. Det er nok kanskje takket være moren min som fra tidlig har prentet inn i oss at hun IKKE er interessert i å markere morsdagen på noen som helst måte. Ifølge henne er morsdagen handelsstandens påfunn for å tjene penger. Akkurat det samme er det med Valentinsdagen (mulig “handelsstanden” planla dårlig når de la disse dagene så nærme hverandre). Jeg må nok si meg enig med henne, selv om jeg oppimellom har nok prøvd å gi henne en liten oppmerksomhet på dagen. Det har jeg sluttet med for jeg har vel endelig innsett at hun virkelig ikke ønsker at jeg skal det.

Så idag slo tanken meg: Hvordan vil jeg ha det med mine barn? Ønsker jeg at de skal sette pris på meg på morsdagen? Selvfølgelig gjør jeg det, men det vil jeg jo hver eneste dag! Jeg håper vel egentlig at mitt forhold til mine barn skal bli nokså likt det forholdet jeg har til mine foreldre. De er fantastiske mennesker begge to. Det er de jeg går til når ting er vanskelige og det er de jeg deler alle gode øyeblikk med, enten vi er sammen, eller om jeg ringer for å fortelle om hva som har skjedd. I perioder kan det gå litt tid mellom hver gang vi prates, men det gjør heller ingenting. Da vet jeg at de har det bra og de vet at jeg har det bra og vi slapper av med det.

Men så har jeg jo begynt å tenke litt i det siste da. Mine barn kommer til å vokse opp uten en far. Deres far vil være et nummer på et papir (knapt nok det). Det er utrolig mye jeg prater med pappa om som jeg synes er vanskelig å prate med mamma om og motsatt. Jeg har så utrolig mange fine opplevelser sammen med pappa som jeg virkelig unner mine barn å oppleve også. Mamma vil aldri bli pappa. Klarer jeg å være begge deler for mine barn? Selv om jeg håper at det skal dukke opp en fantastisk mann som vil være pappa til mine barn, så har jeg jo ingen garanti for det. Må jeg da være begge deler?

Ønskemor

15 Replies to “Hva er poenget med morsdag?”

 1. Jeg er enig i at morsdag, farsdag, valentinsdag og slike ting er kun for at butikker skal tjene penger. Jeg mener at det er nok av andre dager i året hvor man kan sette pris på moren sin, faren sin eller partneren sin. Og da kommer det fra hjertet og ikke fordi man “må”.
  Og lykke til med forelderrollen 🙂

 2. Så sant, så sant, men på en annen måte så er morsdagen også en fin dag hvor man virkelig kan bevise ovenfor sin elskede at man setter pris på henne. Selv er jeg far til fire og har den nydeligste samboeren jeg kan få og derfor er det også herlig å kunne gi henne en flott morsdagsgave sammen med barna 🙂
  …bare vent til du selv blir mor og husk, man trenger ikke å kjøpe alt. Det går også fint å lage gaver noe barna er meget flinke til 🙂
  En fin søndag til deg og dine 🙂

 3. Ah. Dette er spørsmål som kommer til å gnage. Og særlig vil samfunnet minne deg på hvor “dårlig” mor du er som lar barnet ditt vokse opp uten en far. Men husk på at det er mange barn som har vokst opp uten en far og har alikevel blitt til mennesker (jeg er en av dem). (Obama er forresten også en av dem, og han har da ikke blitt så aller verst, han har til og med vunnet Nobels fredspris! ;).
  Anbefaler deg for øvrig å lese “Raising boys without men” av Peggy Drexler. http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=2652901
  Det er mange av disse tankene som tas opp der. Og mange aha-opplevelser. Jeg fikk en del i alle fall… Anbefales varmt! 🙂 (koster ikke hundrelappen en gang :P)
   
  Det finnes for øvrig mange undersøkelser på dette. De viser at lesbiske skorer noe bedre som foreldre enn heterofile. Og da vokser jo barna opp uten en far? To andre undersøkelser av single mødre finner du her:
  http://www.danfert.dk/Nyheder_Brøn_af_single_kvinder_velfungerende.aspx
  http://sondagsavisen.dk/2009/23/enlige-modre-gor-det-godt.aspx
   
  Det slike undersøkelser viser er at det er ikke hva foreldre har for kjønn som avgjør eller hvor mange de er. Bare det at barn trenger forståelse, omsorg, omtanke, kjærlighet…
  Og det tror jeg er det viktigste man kan gi.
   
  Så… Ikke tenk for mye på det med om barnet får en far eller ikke. Det andre alternativet er jo at barnet aldri blir født… Og hvem vet? Kanskje du finner noen som blir både kjæreste og far etter hvert? 🙂

 4. jeg ler av den “leer” kommentaren der oppe. Dette er jo ikke akkurat noe å le av.
  Men over til det jeg egentlig skulle skrive.
  Jeg synes egentlig det er flott at vi har morsdag, i en travel hverdag kan det fort skje at å sette pris på hverandre blir litt borte. Samme gjelder farsdag. Men valentinesdag derimot, synes jeg er kun for å tjene penger. Noe de andre dagene sikkert er også. Om du er i et forhold er det viktig å hele tiden vise kjaerlighet til den andre.
  Tror faktisk egentlig at hvertfall min mamma, setter større pris på noe vi har laget å brukt tid på enn noe vi har gått i butikken og funnet.
  Ha en fin dag, og en strålende uke 🙂

 5. tsss, føler at dette innlegget bare så morsdagen i et perspektiv – og det var det negative.
  Hvem søren tvinger folk til å dra til butikken for å kjøpe gave a?
  Mange småbarn flest tegner jo til moren sin.
  Jeg baker kaker jeg, eller… kaker…. tssss, vel hun vet at jeg prøvde. Så må jo ikke være et 2000kr smykke :))) Ok, dette ga ikke mening. Ikke for meg ihvertfall.

 6. durus: Neida, jeg skal ikke bare være negativ. Jeg har en liten formgivingsgruppe i kulturskolen og der lager vi masse fint til morsdag og farsdag og halloween. Jeg har ingen glede av å ta fra barn den gleden.
  Poenget mitt var vel å få folk til å tenke over om det var denne ene dagen eller om de også var flinke til å ta vare på de nærmeste ellers også. Men aller mest var det jo noen helt andre refleksjoner rundt det å bli mor som opptar meg i dette innlegget. Hva folk ønkser og liker må være opp til dem, men jeg trur du har helt rett i at det å lage noe selv må være veldig mye hyggeligere for en mor enn et slikt smykke som du snakker om. (det var foresten veldig mye penger til å være en morsdagsgave, jeg har iallefall ikke råd til slikt)

 7. bernteriksandnes: Tusen takk og ligemåde! Jeg skal nok sette pris på når min lille tass kommer tuslende på morgenskvisten på morsdagen eller en hvilken som helst dag egentlig med tegning til meg 🙂

 8. Andreas: Tusen hjertlig takk for en god kommentar! Dette gjorde dagen min som nystartet blogger og gav virkelig motivasjon til å fortsette!
  Jeg hadde selvfølgelig aldri valgt å reise til Danmark for å få hjelp til å bli alenemor om ikke jeg følte meg rimelig sikker på at jeg har det som skal til for å klare jobben på en utmerket måte. Jeg har jo familie og broren min skal bli pappa i august og jeg har mange venner som stiller opp. Det blir jo ikke slik at det er meg og den lille i en liten ensom boble. Jeg skal sørge for at barnet får mannlige familiemedlemmer som står nære uansett om det dukker opp en som vil bli pappa eller ikke.
  Jeg gleder meg til å lese alt stoffet du har foreslått. Jeg er så enig i det du sier om gode foreldre. Det finnes mange foreldepar som bor sammen, men som desverre aldri burde fått lov til å bli foreldre. Det som kjennetegner oss single heterofile og lesbiske og homofile som velger å få barn er jo nettopp det at det er virkelig gjennomtenkt og vi er nok over snittet interessert i å få barn, så at gjennomsnittet ligger litt over normalen er vel ikke så rart. Også finnes det selvfølgelig unntak desverre. Men det er viktig å ha reflektert over hvorfor man vil ha barn og hva man kan tilby dem før man setter dem til verden.
  Ønskemor

 9. natalie heggvoll: Jeg velger å ta “leeeer” som et kompliment for at jeg har skrevet noe som kanskje er underholdende jeg. Uansett er det viktig å le, så da gjør jeg det også. Akupunktøren min ba meg le mest mulig for tiden fordi det ville øke sannsynligheten for å bli gravid, så da “leeeeeeer” jeg med 🙂

 10. Så spennende blogg, denne vil jeg følge. Lykke til 🙂
  vi feira mors- og farsdag da jeg var liten. Vi barna stod opp tidlig. Lagde en “god” frokost som vi kom med på senga. Hadde lagd et enkelt kort og fått hjelp til å kjøpe en sjokolade som vi visste de likte.
  Enkelt og greit, men sikkert utrolig koselig for mine foreldre 🙂
  Barn trenger ikke nødvendigvis begge foreldre. Så lenge de får en trygg og god oppvekst med masse kjærlighet og grenser må det jo gå bra 🙂 Ellers får de jo mannlig kontakt for eksempel gjennom andre i familien, lærere eller andre..

 11. toppenavheia: Så hyggelig at du liker bloggen min! Og like hyggelig at du støtter meg i valget om å bli alenemor. Det høres ut som at dere har hatt en kjempehyggelig familietradisjon på morsdagen og farsdagen. Uansett hva slags familietradisjoner man har er de viktige og ta vare på og føre videre. Selv er jeg ganske sikker på at jeg ikke kommer til å oppmuntre barna mine til å markere morsdagen, men ønsker de, skal de selvfølgelig få lov. Og jeg er helt sikker på at vi kommer til å føre videre mange andre hyggelige familietradisjoner. Jeg kan for eksempel nesten ikke vente med å begynne med å lage julekalender og fylle julestrømpe 🙂

 12. Hei
  Denne bloggen vil jeg også følge. Flotte og fine tanker fra flere av dere. Spesielt vil jeg takke Andreas her som viser forståelse for at det ikke alltid er kjønn og det og ha en far som teller, men masse av kjærlighet og omtanke, og at vi ikke skal ha dårlig samvittighet for det som prøver å bli gravide ved hjelp av donor. Et barn som er blitt til ved donor er virkelig ønsket av mammaene sine, og det kan vi ikke alltid si om alle barn som blir født i dag.
  Kan et barn ha et bedre utgangspunkt i livet enn nettopp det?
  Takk medmødre for denne bloggen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.