Oppdatering 35+1

Nå begynner det virkelig å nærme seg. Denne uken har jeg fått unnagjort mye. Til tirsdag er det 5 uker til termin. Tenk det da, om halvannen måned er jeg mamma. Jeg klarer ikke å tenke meg det nesten. Det er så utrolig at jeg kan begynne å grine bare av tanken.

Jeg oppdaterer bare på de punktene jeg kommer på som kan variere litt fra tid til annen. Nå VET dere jo for eksempel at jeg venter ei jente. Det får da være grenser for hvor mange ganger jeg skal skrive det.

Beklager dårlig magebilde:
(Dette bildet er fra Instagram-kontoen min. Jeg hadde lenge en lukket instagram, men nå har jeg åpnet den, så alle kan følge meg der. Jeg heter Onskemor (det er twitternavnet mitt også.) Jeg vil tro at Instagram blir det første stedet jeg oppdaterer etter at jeg har født.)

35+1

Et bilde publisert av Katinka Thors (@onskemor)

Termin:
24.mars

Magen:
Jeg synes den liksom har stoppet litt opp i veksten. Trudde den siste perioden skulle være et sant helvete. Men jeg klarer da fremdeles det meste og jeg sover om natten. Jeg sover til og med en del på ryggen. Også klarer jeg å stå på ett bein å ta på meg sokker. Ikke noe problem å stå i dusjen og vaske seg helt ned til tottelittene heller. Da skal man vel ikke klage? Nå er jeg jo offisielt høygravid. Men det er vel bare dumt av meg å skrive om at det er så enkelt her. For tidligere i svangerskapet som jeg har vært lettet over at noe har vært bedre enn fryktet, så har det straffet seg i løpet av noen dager. Så jeg banker i bordet og håper jeg skal klare meg helt fram til termin slik jeg har det nå.

Fødebagen:
Fødebagen er på god vei til å stå klar (mangler noen få ting). Jeg var på sykehuset på tirsdag og fikk omvisning sammen med mine to fødselshjelpere (mamma og ei venninne). Der fikk jeg streng beskjed om å dra rett hjem og pakke den klar. Så det var sparket i rumpa som jeg trengte til å komme igang med den. Jeg har googlet og lest en hel masse om tips og råd om hva som bør ligge i bagen. Jeg kommer jo til å få altfor mye å dra på for det er vanskelig å legge noe igjen. Jeg trur jeg må ta ut en del ting og heller legge fram litt i reserve på en lett tilgjengelig plass slik at det kan være lett for Ønskebestefar å dra innom her og hente noe hvis det er noe jeg kommer på at jeg trenger allikevel. Hallo, vi skal jo ikke være der lenger enn tre dager, så det er jo egentlig grenser for hva man kan få bruk for. Det vanskeligste er å vite hva jeg kommer til å trenge til baby. Jeg kjenner jo henne ikke enda og aner ingenting om hvilke behov hun og vi måtte ha i forbindelse med klær og amming. Jeg får prøve å begrense meg litt fornuftig. De sa jo egentlig at alt jeg trenger til barsel er der tilgjengelig, så egentlig trenger jeg vel ikke mer klær enn til hjemreisen til babyen. Men så er det noe med det å bruke sitt eget da.

Plager:
Igjen er jeg litt usikker på om jeg skal nevne alt som fungerer så bra. Jeg fokuserer på det som plager meg mest:
RYGGEN! Den var kanskje litt bedre noen dager som jeg nesten ikke satt i det hele tatt. Men nå har den kommet tilbake for fullt. Ikke godt. Det er ikke bekkenet som plager meg, for smerten ligger helt oppe mellom skulderbladene.
KLØE: Jeg trur ikke det er svangerskapskløe eller hva det heter. Jeg klør helt øverst på magen, så jeg trur jeg rett og slett klør av at huden strekker seg. Så nå har jeg blitt kjempeflink til å smøre. Det lindrer godt for en liten stund.
HALSBRANN: Særlig om natten er jeg plaget av halsbrann. Jeg våkner flere ganger på grunn av dette, men sovner som regel igjen raskt etter å ha drukket en del vann og tatt en gaviscon. Alltid gaviscon og vann med meg og ved sengen.
HUMØRET: Humøret er faktisk blitt bedre igjen. Det er ikke så svingende som det var og jeg er ikke lenger så sint som jeg var i forrige uke. Men jeg trur det kommer av at jeg har fått bedre orden i huset. Nå skal jeg passe på å holde orden her helt fram. Ja, helt orden er det ikke enda. Så jeg går stadig og småpusler og rydder litt og finner faste, fine plasser til alt mulig som har lett for å havne i roteskuffer. Det er fint å ha et godt system før lille kommer, for etterhvert som hun blir eldre, så vil jeg tro det fort kan bli rotete når ikke ting har sin faste plass.

Tanker om fødselen:
Jeg hadde ikke tenkt å si mye om det. Men jeg har iallefall fått skrevet ned litt notater om hvordan jeg tenker meg det, og hva jeg forventer av hjelperne mine. Mamma får i hovedoppgave å passe på at jeg har det bra og venninnen min får i hovedoppgave å dokumentere det hele med kamera. Jeg kan si at jeg er veldig åpen om hvordan fødselen skal bli. Jeg har noen ønsker, for eksempel, så vil jeg gjerne ha vannfødsel om det lar seg gjøre, og akupunktur. Jeg er ikke veldig klar for smertestillende. Ikke fordi jeg er sadomasochist, men fordi jeg ser for meg at jeg skal takle litt smerte og på en måte tenker jeg det kan være godt å kjenne hva som skjer. Kvinner har gjort dette til alle tider uten smertelindring. MEN jeg er fullstendig åpen på at jeg aner virkelig ikke noen ting om hvordan det blir, så jeg gir meg hen og lytter til gode råd fra jordmor og tar det slik hun anbefaler. Jeg har lært en del etter en rekke egguttak, som jeg har gjort både med og uten smertelindring og jeg har funnet ut at man kommer seg mye raskere til hektene igjen etterpå dersom man har hatt litt lindring. Så konklusjonen er: Jeg er åpen for det meste og tar det litt som det kommer. Det viktigste for meg er at både lille og jeg kommer helskinnet gjennom og at jeg klarer å være tilstede maks etter at hun er født.

Tanker om amming:
Det blir litt som de tankene jeg har om fødsel. Jeg ønsker selvfølgelig å fullamme iallefall til hun er fire måneder. Men jeg er fullstendig åpen for at vanskeligheter kan dukke opp når som helst. Jeg gir meg hen til begivenhetene og vil gjøre det beste ut av situasjonen så godt jeg kan. Jeg er forberedt på slit og smerte, men jeg tenker at søvn for eksempel er også ekstremt viktig, så dersom jeg må ty til litt mme for å sove på natta, så føler jeg absolutt ikke det som et nederlag.  Og som noen skrev på innlegget jeg skrev om amming: “Mamming er viktigere enn amming”. Så jeg skal komme meg gjennom uten å bli helt ødelagt også.

Neste kontroll:
Tirsdag

Utstyr:
Nå er det virkelig så og si klart til babyen skal komme her. I stuen står en ferdig oppredd seng til henne og i dobbeltsengen min får jeg snart et babynest som hun kan ligge i. I bilen min er barnestolen hennes ferdig montert og til tirsdag skal broren min hente barnevognen i Karlstad (Åh, som jeg gleder meg til å få barnevognen i hus nå). Jeg har vasket alt av babytøy som jeg har i størrelse 50 og jeg er nesten ferdig med 56. Jeg har visst arvet mye mer tøy enn jeg strengt tatt har bruk for, men da kan jeg også plukke det som er mest praktisk og finest. Om babyen hadde kommet i dag, så hadde det faktisk ikke vært noen krise, selv om hun iallefall bør være i magen i to uker til (da er det bare tre uker til termin, utrolig nok)

Årets mammablogg:
Jeg har ikke helt glemt konkurransen, men jeg har ikke rukket å blogge så mye dessverre, så det spørs nok om jeg blir med videre. Jeg synes det hadde vært SÅ stas å være blant de 20 som blir med videre. Men nå er det bare noen timer igjen å stemme på. Så hvis du tenker at jeg virkelig fortjener det, så har du fortsatt fram til midnatt å avgi din(e) stemme(r) til meg. Jeg skal innrømme at jeg har stemt flere ganger på et par blogger som jeg synes fortjener å komme med videre. Det koster bare 3,- pr. stemme. (Uff føler meg litt flau som ber om det, for jeg har ALDRI vært typen til å stemme med sms-stemmer tidligere, fordi jeg synes det er så teit at det koster penger. Noen tjener penger på dette, og det irriterer meg litt… men, heldigvis er det fine premier som blir trukket ut til de som stemmer også). Mblogg23 til 2012.

23_bred

 

Klem fra Ønskemor

 

 

16 Replies to “Oppdatering 35+1”

 1. Stemme avgitt! Jeg lurte også fælt på hva jeg burde pakke i fødebagen og hadde med altfor mye! Fikk mannen til å snike det ut i to omganger da vi skulle hjem så det ikke så for teit ut. 🙂 Ang bruk av babyklær så fant jeg ut at sykehusbodyer var helt supre å bruke, det blir fort en del råmelksgulp (den er skikkelig gul), så her ble det masse skifting hele tiden.. så kan være greit å spare egne klær til du drar hjem. 🙂

   1. Var så varmt på sykehuset og baby ble tullet i både helsepledd og dyne, så det var heller ikke nødvendig.. syntes jeg da. 🙂

 2. Angående sykehusbagen: bruk bodyene som er på sykehuset 🙂 Vi tok på egen body en gang bare, for å teste om den minste bodyen vi hadde fått passet eller om vi måtte få besteforeldre til å kjøpe noe mindre til vi kom hjem, noe vi måtte. Hadde med ALTFOR mye klær til baby. Du trenger i prinsippet bare klær til turen hjem. Lillegutt sov i sykehusbodyen. Det de ikke hadde på rommet der vi var, var noe å tørke med når vi skiftet bleie, fantes bare hardt tørkepapir. Ta med eget håndkle, tøfler (!), behagelige klær, engangs ammeinnlegg (jeg hadde med noen i ull og det skapte mye problemer for meg og er nok årsaken til at jeg sliter med ammingen den dag i dag fordi jeg ble sår på sykehuset samtidig som brystvorta ofte var fuktig fordi jeg lakk så mye slik at sårene aldri fikk gro ordentlig), lipsyl, en god fuktighetskrem og eventuelt øyedråper – lufta er så utrolig tørr på sykehuset og når man må antibakke seg hele tiden blir hendene såre og tørre. Jeg fikk låne melkeoppsamlere på sykehuset, slik fikk jeg samlet opp så mye som mulig av den fine råmelka. Når du ammer på ett bryst, lekker man ofte på det andre og det er dumt å la det gå til spille. Bind og bleier trenger du heller ikke å ta med, det får du masse av på sykehuset. Det tok tre dager før jeg fikk melk og de tre dagene var tøffe med MYE skriking. Hør med sykehuset hvordan de stiller seg til smokkbruk så tidlig, etter at jenta di har fått ordentlig taket på suginga selvfølgelig. Jeg skulle ønske jeg hadde turt å spørre jordmødrene om vi kunne ha brukt smokken jeg hadde i bagen så vi kunne ha fått sovet litt…..og ikke NØL med å dra i snora hvis du lurer på noe! Det er derfor både snora og pleierne er der!

  Nærmer seg nå 😉 Lykke til i innspurten!

  1. Tusen takk for utfyllende råd. Hvilken størrelse var det som var passe helt i begynnelsen for dere tro? Jeg skjønner det er litt ulikt fra baby til baby hvor de starter. Jeg har en del i str. 50, men ikke mye, så jeg er veldig spent på om det holder, eller om jeg trenger mer, eventuelt om jeg trenger klær som er enda mindre i størrelsen? Vanskelig å se for seg på forhånd hvordan det blir. Håndkle er et godt råd. Tøfler bruker jeg aldri, så ullsokker pluss slipperser får holde.

   Det rådet om å passe på å be om all mulig hjelp har jeg fått av flere og særlig andre singelmødre, så DET skal jeg gjøre 🙂

   Tusen takk 🙂

   1. Lillegutt har brukt størrelse 50 helt fra fødselen og frem til en kort stund siden. Vi hadde bare kjøpt inn/arvet i størrelse 54 og oppover, men det ble for stort for han. Måtte til og med brette opp ermer i 50 :-)Nå var han ganske liten da, men det virker det som om kanskje jenta di blir også? Alle sa vi skulle kjøpe utedress og sånt i 62 for da har man det lenge, men man trenger faktisk klær som passer noenlunde med en gang ungen kommer, spesielt om vinteren.

    Slippers er greit, er bare viktig å ha noe som man kan ta av når man kryper opp i senga så man ikke drar med seg alle uhumskhetene dit hvor babyen også kommer til å være.

    Får du ikke melk med en gang, legg jenta til brystet (helst begge, pump eventuelt det andre så det også blir stimulert) hver tredje time til melka kommer. Da kommer Dolly Parton-puppene og melkesprengen 😉 Ikke pump ut for å “lette på trykket”, da blir det bare verre. Det er ubehagelig i et par dager og så stabiliserer det seg! Smør med brystvortekrem fra starten og hold de tørre at all times og få en og samme pleier til å observere babyens sugetak flere ganger i starter så du er helt sikker på at det er riktig (så du ikke blir så sår) – så kommer nok ammingen til å gå så fint så! Jeg syns det var så mange forskjellige pleiere med forskjellige meninger innom rommet vårt så hele ammingen ble et mas, men hvis jeg hadde visst om det jeg sier her på forhånd hadde det spart meg for mye prøving og feiling 🙂

    1. Ok, ja, jeg vil tro at jenta mi blir nokså liten. Fint at 50 har holdt for dere såpass lenge. Da vil jeg tro at det blir bra for oss også. Jeg skal ha med meg et par plagg for å teste størrelse jeg da bare og klær til hjemreisen. Greit å bare fokusere på det jeg trenger til meg selv og amming. Jeg er glad jeg skal føde på våren, så jeg får mye varmt vær framover. Den aller første tiden er man kanskje ikke VELDIG mye ute heller. Men jeg har en god utedress mener jeg, i størrelse 50 som jeg har lånt bort til Balanse og Alva. Den er sikkert fin den første tiden når vi skal ut.

     Tusen takk for godt råd om amming. Vet ikke om jeg gleder eller gruer meg til disse Dolly Parton-puppene. Ny opplevelse blir det uansett 😛

   1. Forsvant det meste jeg skrev istad…
    Uansett, veldig lurt å pakke bagen nå ja, jeg fødte i uke 35 og hadde ingenting klart… Så da måtte mannen ut og handle inn med råd fra søstrene sine.
    Er ikke så mye man trenger egentlig, men et par ting jeg var glad for var behagelige truser, ikke så deilig med noe som klemmer etter en fødsel. I tillegg til ammeinnlegg, “sløveklær”, og såklart “reise-hjem”klærna til mini 🙂 Brukte bare sykehusklær til Anna da vi var på sykehuset.
    Angående melk, så brukte jeg laaang tid, fikk vel ikke nok melk til frøkna før hun var tre uker. dobbelpumpet hver tredje time i tre uker, gjett om jeg ble lei!?!? Men det funket 🙂
    Stor kos fra Anna og Janniche <3

    1. Ja, det er visst noe som skjer når man kommenterer fra telefon eller nettbrett. Kluet er å ikke bruke smileys. For da forsvinner alt etter det.
     Oi, uke 35 ja, det er jo der jeg er nå. Det har jeg ikke tid til. Store, behagelige truser ligger iallfall klart. Men mamma er ikke helt ferdig med hentesettet så hun må nok vente litt med å komme.
     Huff, ja, den ammingen … Jeg kan bare vite en ting sikkert om det. Og det er at jeg får gjøre så godt jeg kan og være forberedt på alle scenarioer. Klem tilbake til alle dere.

 3. Vi har, i motsetning til andre som har svart her, kun brukt egne klær på babyen. Koseligere, og dessuten var sykehusklærne store og rare. Og jeg har fått store babyer.. Sistemann passa strl 56 såvidt, gikk kjapt inn i strl 62. Men det virker jo som din lille jente blir mindre 🙂

  1. Hmmm … Ja, nå ble det plutselig litt vanskelig da. Da må jeg tenke litt. Jeg tar nok med meg noe, også får jeg heller ha en reservebag stående her som pappa kan hente dersom jeg skulle få behov. Jeg tror nok min baby blir liten ja.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.