Sovestilling i svangerskapet.

Jeg hadde ikke vært gravid så veldig lenge før jeg leste om sovestilling for gravide. I begynnelsen tenkte jeg at det var lenge til det var aktuelt for meg å tenke på hvordan jeg sov. Så jeg leste det, og noterte meg bak øret at det var best å sove på venstre side mot slutten av graviditeten. Men det tok ikke lang tid før flere av appene og “uke-for-uke-beskrivelsene” ba meg sove på venstre side allerede ganske tidlig (jeg var vel ikke kommet til andre trimester en gang da jeg leste det første gang). Jeg har forsøkt å sove i alle stillinger og venstre side er desidert den verste stillingen for meg. Og jeg sover absolutt best når jeg ligger på ryggen, med armene over hodet, og det er desidert den verste stillingen for barnet, dessverre. Selv om jeg legger meg til og sovner liggende på venstre side, så våkner jeg alltid opp liggende på ryggen. Derfor kan jeg ikke hjelpe, men lurer på om dette bør bekymre meg?

Mamma bare fnyser når jeg nevner dette. Hun var jo gravid for 35-45 år siden og den gangen hadde de ikke google og apper til å fortelle om alt som kunne gå galt og det gikk jo stort sett bra den gangen også. Hun sov bare slik hun følte seg mest komfortabel og både hun og alle tre barna kom jo friske ut av det, så hva er dette hysteriet egentlig for?

Jeg kan ikke for at jeg bekymrer meg. Jeg er ikke gravid på 70-tallet. Jeg er gravid i 2014 og jeg har google tilgjengelig 24-7 (til og med alle de gangene jeg våkner på natten og sliter med å få sovne igjen, kommer smarttelefonen raskt fram). Jeg leser om alt som er bra og alt som øker ulike risikoer. Og jeg har lest at dersom jeg sover på venstre side, støttet opp av puter og liknende, så vil det “gi mer næringsstoffer og blod til morkaken og babyen. Det reduserer også risikoen for halsbrann og hevelser i ankler og ben.” Men det viktigste er at det er absolutt det beste for babyen.

Jeg har virkelig forsøkt, men klarer ikke å like det. Jeg havner alltid på ryggen. Men å sove på ryggen skal visstnok doble risikoen for dødfødsel. Det reduserer  blodsirkulasjonen til babyen og til hjertet, og det kan redusere blodtrykket og gjøre deg svimmel (jeg har allerede lavt blodtrykk). Det kan også gi ryggsmerter på grunn av ekstra vekt som legger press på ryggen.

Jeg leste også en nettside som skrev om noe som ble liggende i klem om man sov på høyre side (noen organer?), men den siden finner jeg ikke helt igjen nå. Jeg sover absolutt bedre på  høyre side enn på venstre side. Typisk.

Man skal heller ikke sove på magen, da det kan forårsake skader på barnet.

Er det rart man blir nervøs?

Jeg har enda ikke funnet fram ekstra puter for å støtte opp sovestillingen min. Men nå tenker jeg at jeg må gjøre det. Jeg tenker å prøve å rett og slett ha en ekstra dyne i sengen, som jeg kan rulle sammen til en pølse og på den måten, så vil den støtte godt opp hele veien. Jeg trur kanskje jeg trenger noen ekstra puter også. Jeg trur ikke dette er veldig alvorlig og viktig så tidlig i graviditeten som jeg er nå, men jo lenger jeg kommer, jo lurere er det vel å sove riktig. Siden jeg vet at vi er vanedyr, så tenker jeg at det uansett ikke skader å begynne å vende meg til å sove mest mulig på venstre side. Noen steder står det at man skal sove på venstre side etter uke 25 og der er jeg om litt under to måneder, så jeg bør absolutt bare vende meg til det like gjerne først som sist. Men enkelt blir det ikke.

20141010-IMG_5089Har dere som er eller har vært gravide klart å sove på venstre side i graviditeten? Har dere vært bevisst dette? Trur dere det er så viktig som enkelte nettsteder skal ha det til?

Inntil videre, så skal jeg iallefall gjøre så godt jeg kan.

 

Klem fra Ønskemor

 

Til dette innlegget har jeg hentet informasjon fra følgende nettsteder:

 • http://helsenet.info/11/2011/11/sovestillinger-mens-gravid.html
 • http://www.helsenett.no/index.php?option=com_content&view=article&id=19171:mors-sovestilling-og-dodfodsel&catid=95&Itemid=516

31 Replies to “Sovestilling i svangerskapet.”

 1. Hei
  Hmm, jeg har født tre barn de siste fem årene og fokuserte ikke på sovestilling. Min erfaring er at det ble ubehaglig for meg å ligge på ryggen etter hvert. Det ble rett og slett for tungt, men da var jeg også kommet lengre enn du er nå. Jeg opplevde også tydelige spark etter hvert som magen ble større og det tolket jeg dit hen at jeg skulle endre litt stilling. Tror du kan slappe helt av. Men ta det opp med jordmoren/legen din. Uansett mener jeg det er viktig at du sover godt og har troen på at babyen din er godt beskyttet inne i din kropp. Men jeg forstår at det er lett og bekymre seg når man bærer på det mest verdifulle over alt på denne jord.

  1. Ja, det er lett å bekymre seg. Jeg er ikke 20 år lenger, og skulle dette gå galt, så har jeg ikke mange sjansene igjen, så da er det dessverre lett å bekymre seg litt for mye. Jeg skal heldigvis til jordmor i morgen. Så da skal jeg prate med henne om det. Begynner å få en hel liten liste jeg tenkte å prate med henne om.

 2. Men hvordan vet de hvordan folk sover ? Man beveger seg jo i søvne og bytter sovestilling, så selv om man sovner slik og våkner slik, så betyr jo ikke det at man sov slik. Jeg lå på magen frem til jeg var rundt 6 mnd og det ikke lengre gikk, etter det lå jeg på rygg og høyre side med pute mellom beina grunnet bekkenløsning 😉 Inget galt med barna 🙂

  1. Nei, hvordan det vet det? Det aner jeg faktisk ikke. Men tydeligvis noe de har forsket på. Jeg kan tenke meg mange andre områder jeg heller synes det hadde vært behov for forskning da. Det er jo litt synd at alt dette kanskje egentlig gjør vondt verre, når det egentlig bare gjør mor bekymret. Men jeg skal prate med jordmor om det, og holde min lit til at kvinner har født i tusenvis av år uten å vite noe om dette, og har sovet akkurat slik det har passet dem. Så lenge jeg sover på ryggen, så trur jeg faktisk jeg sover ganske rolig hele natten uten å bevege meg så mye. Så det er nok ganske stabilt på ryggen for min del iallefall.
   Nei, jeg får prøve å slå meg til ro med at det går greit med barnet så lenge jeg har det bra. Og det har jeg jo når jeg sover godt.

 3. Har aldri hørt noe om sovestillinger, med unntak av at man kan føle seg uvel av å ligge på ryggen. Selv er jeg glad i å sove på venstre side, så det ble mye det. Ellers sov jeg også på ryggen til jeg var ganske langt på vei med tvillinger! Jeg sov i de stillingene som var behagelige der og da, og som gjorde at jeg faktisk fikk sove (det synes jeg var viktigere på slutten)

  Tror du kan ta det helt med ro, og sove sånn du vil:)

  1. Hehe… nei, første gangen jeg leste det, så trodde jeg nesten at det bare var tull. Men har sett flere og flere nettsteder som nevner dette, så da har jeg liksom begynt å bli overbevist om at det kanskje er noe i det. Jeg får håpe at kroppen min finner den mest behagelige stillingen som er best for barnet også.

 4. Ja, huff. Det er nok av bekymringer:( og det blir jo ikke mindre av de når barnet kommer ut:) Heldigvis er det flest gleder:)

  Jeg har sovet mye på venstre side, men det er fordi det har hjulpet mot halsbrannen. Er veldig plaget med det og den kommer med en gang jeg ligger på høyre side. Første gang jeg leste dette rådet trodde jeg det bare var tull, men det funker sombare det for meg.

  Men jeg bruker andre stillinger også, for jeg må variere pga hoftene. Men jeg har tenkt som så at jeg merker når det er ubehag for meg eller baby. Jeg sov faktisk på magen ganske langt ute i forrige svangerskap, jeg bare MÅTTE. Men jeg bygget selvfølgelig opp med puter under bekken og bryst og laget en slags grop til magen:)

  Jeg har blitt dårlig en gang av å ligge på ryggen, det var hos akupunktør. Holdt på å få hetta. Der var skikkelig ubehagelig.

  Jeg oppfattet det i hvert fall slik at jeg får ubehag før baby i forhold til sovestillinger. Men hva vet jeg;)

  Klem Live

  1. Ja, det stemmer ja, har også lest om det med halsbrann. Jeg er ikke så veldig plaget med det. Men det er jo enda en fordel da ved å sove på venstre side. Jeg får satse på at kroppen min finner ut av hva som er best for meg og barnet etterhvert også.

 5. Sov som du vil, og husk å ikke google deg ihjel! Det er iallefall ikke bra for barnet, at du blir stressa av alt mulig. Vi er skapt for å føde barn, uansett sovestilling

 6. Jeg liker å ligge på sida jeg da, og hørte det om venstre side – men jeg er avhengig av å bytte stilling en del, så det brydde jeg meg ikke stort om. Å ligge på ryggen blir tungt etterhvert, før det gjorde jeg det vel innimellom. Lå på magen fram til det var ubehagelig (men sover aldri på magen). Oppsummert: ligg sånn det er mest behagelig, jeg tror ikke noe på at det er farlig å ligge på ene eller andre måten. Da ville det vært offisielle anbefalinger som alle fikk beskjed om. Etter hvert blir det vanskelig nok å sove om du ikke skal tvinge deg selv til å ligge ubehagelig også..

  1. Ja, det er noe med det. Baby trenger jo også at jeg sover godt. Jeg skal virkelig høre med jordmor i dag. Men som du sier, så er det vel ingen offisiell anbefaling som sier det. Hadde det vært svært viktig, og grunn til bekymring om man ikke lå på venstre side, så hadde det jo vært i den offisielle helseinformasjonen.

 7. Fikk vite det med sovestilling etter fødselen. Alt gikk fint med min krabat selv om jeg sov mye på ryggen, men og på siden. Jeg googlet endel selv, og føler ofte ting står skrevet litt vel dramatisk. Det vil helst gå bra 🙂

  1. Ja, huff…. google kan være veldig kjekk å ha i mange sammenhenger, men kan også være din verste fiende samtidig. Og det er akkurat dette med at kvinner fødte barn før man forsket på akkurat dette også. Uten at det hadde noe å si. Men så vil man jo liksom gjøre alt man kan for at baby skal få best mulig vilkår også. Det er det….. Men jeg er enig med deg. Det vil absolutt helst gå bra, så lenge jeg sover godt (det må jo være det viktigste?)

 8. Jeg har også lest om sovestillinger, men jeg trodde det bare gjaldt mor, altså ikke sove på ryggen fordi barnet kan klemme på din hovedpulsåre og gi deg blodtrykksfall, det samme med å ligge på venstre side for å minske ubehaget ved halsbrann. Jeg har aldri fått med meg at dette gjelder barnet og. Jeg har tre barm og alle tre svangerskap sov jeg på mage/siden, jeg er magesover og det var det eneste som funket for meg. Men du har du tenkt på å skaffe deg en sånn gravidpute? Det er ikke tull, den er fantastisk:)

  1. Ja, hadde det bare gjaldt mor, så hadde jeg jo ikke bekymret meg, så lenge jeg sov godt selv. Men det er når det er snakk om babyen og hva som er godt for den at det er lett å bekymre seg litt… og kanskje unødig i denne sammenhengen? Ja, du, jeg lurte litt på sånn gravidpute. Men er ikke det bare en lang pølse? Jeg må spare alt jeg kan av penger om dagen, så jeg kjøper meg ikke mer enn nødvendig, og derfor, så tenkte jeg at en sammenrullet dyne burde kunne gjøre samme nytten? Ekstradyner har jeg i tilfelle liggende og slipper å handle inn noe nytt og det liker lommeboka svært godt.

 9. Jeg tror ikke du trenger å bekymre deg for dette. Innen babyen blir så stor at det er problematisk at du sover på ryggen vil jeg tro du er som de fleste andre: det går ikke. Sove på ryggen er helt uaktuelt etterhvert, det vil du nok merke 🙂
  Jeg har en ødelagt skulder på venstre side og kan dermed bare ligge på høyre side etterhvert. Det beste ville vært om man kunne variere tror jeg, for det er en grunn til dårlig søvn mot slutten nemlig, man blir nokså lemster i kroppen av å kun sove på en side.

  1. Ja, nå har jeg pratet med jordmor som betrygget meg på at min egen kropp sier fra om ubehag lenge før det går utover babyen. Så jeg skal bare fortsette å sove slik jeg finner det mest behagelig 🙂

 10. Ser du har funnet frem til “svaret” selv, men man kan nok sove som man vil og så lenge ikke du selv merker ubehag i form av svimmelhet osv., så går det nok bra med babyen! Jeg sovner på venstre side, men snur meg fra side til side hele natta fordi jeg ikke orker å sove i en stilling lenge av gangen. De gangene jeg har sovet best, har jeg våknet på ryggen 🙂

  1. Ja, enn så lenge sover jeg også best på ryggen. Men det kan jo fort endre seg når man blir tyngre skjønner jeg. Jeg grubler iallefall ikke så mye over dette fra nå av. Jeg skal sove… det er det viktigste. 🙂

 11. Enig med jordmoren din. Kroppen din vet ofte bedre enn google ;). Jeg er fokusert på i det hele tatt å få sove, så sovesrilling blir det som er gjennomførbart (er i uke 33). Vil tro babyen har mye bedre av en utvist mor enn en som sover dårlig i “riktig” stilling. Syns forøvrig det er mye unødvendig info om graviditet på nettet, alt blir så overdrevet. Ved min første graviditet slukte jeg ALT, nå er jeg mer avslappet og lytter mye mer til egen kropp, stoler på egne instinkter. Det gjør graviditeten litt enklere denne gangen. Men, jeg skjønner at det er fristende å google alt mulig da ;). Har jo gjort det selv.

  1. Ja, helt enig. Det er mye som står på google, som blir sterkt overdrevet. Det er nok viktig å holde en viss skepsis til alt og prøve å heller tenke mer av de positive tankene. Nå skal jeg sove slik jeg sover best, og med god samvittighet. 🙂

 12. I mitt siste svangerskap ville ikke babyen at jeg lå på venstre side, da ble det protester i form av masse aktivitet 🙂 Så lå for det meste på høyre side eller delvis på ryggen. Etterhvert er det godt med ei pute mellom bena og under magen 🙂
  Som du selv skriver er søvn viktigst 🙂

  1. 🙂 Ja, jeg føler meg også trygg nå på at jeg skal prioritere å sove komfortabelt og at baby vil si fra om jeg skal endre på stillingen min. 🙂

 13. Jeg sover ALLTID på venstre side (høyre skulder ble skadet i en ulykke for 10 år siden), men da jeg ble gravid måtte jeg ligge på magen! Av alle ting! Jeg la meg alltid på venstre side, men våknet hver eneste natt liggende på magen. Det gjorde jeg nesten frem til fødsel! Utover svangerskapet våknet jeg med den ene foten opp slik at ikke vekten hvilte på magen, men jeg bekymret meg litt over dette. Men begge svangerskapene gikk bra og jeg valgte å ikke bruke alt for mye energi på sovestilling. PS! Jeg sov også litt på ryggen innimellom, men fikk tidlig vena cava-problematikk. Da snur man av seg selv 😉 Stol på kroppen din!

  1. JA, takk… jordmor beroliget meg med at kroppen min forteller meg om hva som er bra for babyen og ikke. Så jeg skal ta det helt med ro og sove slik jeg synes er best og tenke at det viktigste er god søvn. 🙂

 14. Er 28, og hat født tre små de siste 5 årene. Ved hver og en av dem har jeg sovet akkurat slik jeg ville, frem til kroppen ikke klarte det! På magen til rundt uke 30, på ryggen til rundt uke 35, og de siste 5-6 ukene på begge sider kun fordi det var de eneste sovestillingene som funket da 😉 Du må ikke bli hysterisk selv om du er førstegangsfødende og eldre 😀 ikke Google deg igjel! Sov som du vil, hvordan du vil og når du vil 😉 kroppen beskytter barnet! Stol på det!! Og alle mine tre er friske og raske til tross for mine sovestillingenr 😛 Tror det er mye mer viktig og ikke minst SUNT for babyen at du får sovet ordentlig og hvilet deg godt, en stressa baby fordi du ikke sover godt er hverken bra eller særlig sunt. Så sov godt du 😉

  1. Ja, jeg har roet meg veldig ned. Jeg har skrevet innlegg etter dette om jordmorbesøket jeg var på i forrige uke, og da fikk jeg en god og betryggende forklaring fra henne om at kroppen sier i fra til meg om hva som er bra for barnet. Så jeg sover som jeg liker best og har roet meg veldig ned 🙂 Hva skulle vi gjort uten jordmor 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.