Sovestillling i svangerskapet del 2

Tidlig i svangerskapet mitt leste jeg om hvordan man burde ligge å sove når man er gravid. Og jeg skrev dette innlegget.

Jeg leste at jeg kunne få Vena Cava-syndrom ved å ligge på ryggen og at magen gjorde at jeg ikke burde ligge på magen. Jeg burde ligge på siden, og venstre side var absolutt å foretrekke. Jeg var litt frustrert, for det eneste jeg likte var å ligge på ryggen. Og dermed ble jeg bekymret for at denne blodåren, vena cava, skulle komme i klem og hindre blodtilførsel til lille. Jeg pratet med jordmor og ble betrygget om at så lenge det var behagelig for meg, så var det ingen fare med baby. Så jeg fortsatte å sove slik det passet meg med god samvittighet. Jeg skjønte at dette tidsnok ville ordne seg selv. Og at de fleste gravide ville foretrekke å ligge på venstre side fra rundt uke 20.

Det skjedde ikke med meg så tidlig. Men nå merker jeg at jeg stadig liker å legge meg på venstre side, og at jeg stadig våkner opp liggende på venstre side. Så det har jo løst seg ganske greit allikevel, selv om det kom senere enn jeg var forespeilet. Å ligge på ryggen er helt uaktuelt og det er nok vena cava jeg kjenner som problematisk da, for jeg blir faktisk anpusten av å ligge på ryggen. Det var en pine å komme seg gjennom ultralyden på onsdag av samme grunn. Deilig at kroppen fikser.

Å ligge på magen er selvfølgelig umulig nå, men det hender at jeg ligger litt på høyre side. Det går stort sett greit, så jeg veksler litt mellom de to. Men jeg får mye oftere halsbrann når jeg ligger på høyre side, men det går over når jeg snur over til venstre. Så det er virkelig noe i disse rådene altså. Bortsett fra at rådene er helt overflødige. Kroppen skjønner jo dette helt selv. Fantastisk!

En annen ting jeg er veldig glad for: Selv om jeg er kommet så langt som til uke 30, så sover jeg faktisk hele natten gjennom enda. Jeg har nok et godt sovehjerte, og denne gravidblæra som alle snakker om, at man må på do hele tiden, og minst en gang om natten har jeg aldri merket noe til. Jeg merket det litt i begynnelsen, men bare ved at jeg stort sett måtte opp en gang i to-tiden på natta. Det var på grunn av hormonene trur jeg, og jeg har hatt det slik rundt hvert eneste ivf-forsøk jeg har hatt. Men dette varte bare de første ukene. Siden har jeg sovet hele natten gjennom. Bare ett lite problem med denne blæra nå: Litt skummelt å nyse. Det kan rett og slett gå litt galt, så jeg har faktisk vært i byen en gang og måttet slippe alt og kommet meg inn på en kappahl-butikk for å kjøpe ny truse…. etter det lærte jeg å bruke innlegg og alltid ha med en truse ekstra. Just in case.

20141010-IMG_5089Klem fra Ønskemor

 

4 Replies to “Sovestillling i svangerskapet del 2”

  1. Smiler når jeg leser dette. Har samme erfaring, bare at lille (store) snuppa mi blir rimelig krakilsk når jeg legger meg på venstre side. Selv får jeg press for brystet. Det er høyre side som gjelder her i gården, og jeg våkner stort sett hver natt med vondt i høyre bekkenknoke (bak). På rygg blir jeg kvalm så det utfordrer jeg ikke.

    Jeg har ikke sovet så godt på årevis som i svangerskapet <3 Ja, vi burde lære oss å stole mer på kroppen

  2. Hei, et tips om du skal igjennom flere ultralyder, eller bare vanlige jordmorundersøkelser, er å legge ene håndflaten inn under den ene rumpeballen og så føre den litt nærmere korsryggen. Da blir det ikke det presset like kraftig på nervene der bak. Man kan gjøre det samme om man har bekkenløsning( snakker av egen erfaring). Gleder meg til å følge med på innspurten her 😀

    1. Ja, det blir spennende innspurt. Jeg gleder meg selv jeg nå 🙂 Veldig godt tips du kom med, for det er jo helt riktig at det er ikke store “vippen” til ene siden før presset letter og det er ganske behagelig og det blir iallefall minst en vekstkontroll til, og helt sikkert en del jordmorbesøk.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.