TV2 stempler meg som kriminell

printscreen tv2-nyheter
Skjermdump fra tv2-nyhetene. Tvillingene Nina og Bente (43) er høygravide etter at de har brukt egg- og sæddonor ved en fertilitetsklinikk i Spania.

Da jeg satte meg ned for å se 21-nyhetene på tv2 på torsdag den 12.mars, holdt jeg på å sette kveldsmaten i vrangstrupen. Jeg ble mildt sagt provosert over måten tv2 som førsteoppslag,  fremstilte meg og andre selvvalgte singelmødre som kriminelle ved å hevde at de to jentene i reportasjen “brøt norsk lov” da de reiste til Spania for å bli gravide. Jeg reagerte med frustrasjon og sinne.

Jeg ble lei meg over at en riksdekkende tv-kanal kan få det til å virke som at vi gjør noe ulovlig og er kriminelle. Det er ikke ulovlig å reise til Spania, som de hadde gjort, og i Spania, hadde de ikke gjort noe ulovlig i forhold til de lovene som gjelder der. Ingen lov er brutt. Tv2 hevder videre at Norske kvinner ikke har lov til å bli gravid som enslige og de har ikke lov til å bruke eggdonor, som en av jentene hadde brukt. Vel, det er ingen lov som sier det. Bioteknologiloven sier at enslige ikke kan få assistert befruktning i Norge og at ingen, hverken par eller enslige, kan bruke eggdonor i Norge. Norges lover gjelder dog innenfor landets grenser og kan ikke hindre noen å reise til utlandet for å få assistert befruktning som enslig og med bruk av eggdonor.

Videre følger Tv2.no opp med nettartikler. Den første overskriften jeg leser står det: “De enslige tvillingene Nina og Bente (43) er gravide med ulovlige barn”… ULOVLIGE BARN? WTF! Det går da ikke an å skrive, si eller mene noe slikt? Ingen barn kan vel være ulovlige? Det blir ikke bedre i hodet mitt når en annen artikkel har denne overskriften: “Babyshopping i utlandet kan bli unødvendig.” … tabloid, tabloid, tabloid. Argh. Jeg kjenner meg virkelig ikke igjen i valg av ordet “babyshopping”. Jeg har betalt for en tjeneste som andre får gratis. Enten i form av en mann, eller dekket i form av støtteordninger. Men shopping har jeg ikke drevet med. Jeg har betalt for medisinsk behandling som jeg ikke har kunnet få i Norge og det er i mitt hode noe annet. Jeg kunne jo heller lurt en mann trill rundt til å bli pappa. Men det føles altså feil for meg å gjøre noe slikt.

På facebook i de ulike gruppene jeg er med i for selvvalgte singelmødre har sinnet mot tv2 boblet over i ettertid. Mange har skrevet inn til Tv2 og det har jeg også gjort. Dette kan ikke TV2 gjøre uten å høre det. Jeg tenker kanskje at pressens faglige utvalg også skal få en mail av meg. Det går da ikke an å drive seriøs journalistikk og være så upresis?

Etter at flere har reagert på tv2 sitt innslag, så har de redigert både artiklene de har skrevet, og innen 22-nyhetene samme kveld, så hadde de moderert seg noe. Jeg har ikke funnet link til 21-nyhetene, men jeg har sett den flere ganger på mitt ukesarkiv på Canal Digital for å dobbeltsjekke at jeg ikke har skrevet noe feil her.

Men her er altså link til 22-nyhetene som jeg har funnet på nett:
http://www.tv2.no/2015/03/12/nyheter/saeddonasjon/eggdonasjon/6678704

Her er link til en annen artikkel som tv2 har skrevet om saken:
http://www.tv2.no/a/6680167

Artiklene er altså redigert etter første gang de ble publisert.

Det har vært mange presseoppslag denne uken og anledningen er at Bioteknologirådet nå jobber med sin anbefaling til regjering i forhold til Bioteknologiloven. For tiden er det eggdonasjon som er hovedfokus. Det var også dette som var temaet i dette oppslaget. Kristin Halvorsen har blitt intervjuet og jeg har flere kommentarer til hennes uttalelser også. Men det får jeg ta en annen gang. Dette innlegget er en smekk til TV2.

Et annet aspekt som har provosert meg i disse oppslagene er legen som ble intervjuet fra Ullevål. Hun hevder at disse kvinnene utsetter seg for høyere risiko for komplikasjoner i svangerskapet. Da er det jo lett å tro at hun mener at det er høyere risiko fordi man har brukt donor og det er jo helt feil. Hun sier etterpå at det har med alder å gjøre, men det kommer ikke tydelig nok fram tenker jeg. Jeg vil jo faktisk si det motsatte. Kvinner som velger eggdonasjon har jo faktisk mindre risiko for komplikasjoner i svangerskapet på grunn av at da bruker de yngre egg. Det er jo nettopp de gamle eggene som gjør at det blir et høyrisikosvangerskap. Uansett, så vet jeg jo at det er stadig flere yngre kvinner som velger å bli gravide med sæddonor, og de har ingen høyere risiko for komplikasjoner enn andre kvinner på deres egen alder. Samfunnskritikken her, ligger for min del først og fremst i at kvinner i sin uvitenhet og naivitet venter for lenge med å bli gravide. Det virker som om samfunnet vårt har en oppfatning om at det er helt greit å vente med barn til du er 40 år. Jeg synes for øvrig at nettopp det med alder, er et godt argument både for å tillate assistert befruktning for enslige i Norge, og for å tillate eggdonasjon. Dersom sæd- og eggdonasjon blir tillatt i Norge for enslige kvinner, så vil nok mange flere starte prosessen med å bli gravid tidligere og ikke vente til de er 40 år.

Jeg tenker med gru på om mitt LilleGull nå var så gammel at hun kunne forstå hva som ble sagt i nyhetene på torsdag og fikk det med seg. Hun kunne vel fort tolket det dithen at mammaen hennes har gjort noe straffbart og risikerte fengsel. Hva ville det gjøre med et stakkars uskyldig lite barn? Tv2 burde virkelig være litt mer forsiktig med ordbruken i en slik reportasje.

Som sagt, så vet jeg flere selvvalgte singelmødre som har hatt kontakt med tv2. Jeg har ikke fått noe svar, men her er utdrag fra et av svarene ei annen dame har fått:

…Jeg må bare beklage at vinkelen kom ut slik at den virket mot sin hensikt.
Hensikten var overhodet ikke å støte noen eller å forverre situasjonen (øke tabuet). Det var faktisk det motsatte…
…Vi forsøkte å sette dette på spissen for – nettopp for å vise at selv om Norge ikke tillater dette er det tillatt i andre land, og nordmenn gjør det uansett hva norsk lov sier.
Dersom vi skal få dette tillatt også i Norge er vi avhengige av at dere det gjelder er med i debatten og i media.
Da er det selvsagt svært uheldig om mange av dere reagerer på denne måten.
Ang dette med svangerskapskomplikasjoner er det publisert flere artikler om at høyere alder og ivf gir økt risiko for svangerskapskomplikasjoner…

Jeg er veldig glad for at de ønsker dialog og at vi skal bidra i debatten og i media. Jeg melder meg herved til å bidra med alt jeg kan av kunnskaper og innspill i denne debatten. Tv2: Det er bare å ta kontakt med meg og jeg stiller opp.

Hilsen Ønskemor

10 Replies to “TV2 stempler meg som kriminell”

 1. Nei, her ble til og med jeg provosert! Hva er vel mer risikofylt enn å ligge rundt på byen med tilfeldige mannfolk for å bli gravid? Sist jeg sjekket var det ikke ulovlig med onenightstands – uavhengig av hva årsaken var(kåt eller ute etter å bli gravid). Jeg vil si det er positivt at folk drar til utlandet for å blir gravid på godkjente steder, istedenfor å ligge rundt her hjemme. Så burde heller diskusjoen gå på HVORFOR man drar til utlandet for å gjøre dette (svaret sier seg jo selv – det er ikke lov i Norge med eggdonasjon og inseminasjon til enslige – DET er det ulovlige i denne saken).

  1. Ja, jeg har en følelse av at de som mener at enslige ikke skal få assistert befruktning i Norge, også er enig i at one-night-stand ikke er noen god ide. De mener nok at kjernefamilien er det eneste rette, og at vi heller burde finne en mann. Jeg er jo igrunnen ikke uenig i at jeg gjerne skulle hatt en mann og en pappa til barnet mitt, men nå er det jo ikke slik. Barnet mitt har istedet verdens beste besteforeldre som nyter at de kan få en ekstra viktig rolle i LilleGull sitt liv.

 2. Reagerte på det samme og tenkte på deg…..

  Jeg har selv gått i fertilitetsbehandling hos Johan Hazekamp og han har tidligere engasjert seg stort i denne debatten. Elsker hans “motto” som sier at det beste utgangspunktet noe barn kan få her i livet er å være sterkt ønsket. Med det som argumentasjon er han for legalisering av eggdonasjon i Norge og fertilitetsbehandling for alle som ønsker det. (“Alle” blir jo et vidt begrep da – men du skjønner poenget 😉 )

  1. Johan Hazekamp er en fantastisk mann. Han er veldig engasjert i saken vår og det er jeg glad for.

 3. Hei Ønskemir 🙂 Det var utrolig dumt av tv2 å komme med slike uttalelser. Det er bra at du og andr ei samme istuasjon sier ifra at det ikke er greit!
  Ellers jeg er veldig spent på hvordan de går med deg så nærme termindato, og håper virkelig du kommer til å poste et kort innlegg etter at jenta di har kommet! Så vi lesere vet at alt er bra med mor og barn 🙂

  1. Hei! og takk for melding. Joda… her går det aldeles strålende, men ingen fødsel enda. Jeg skal prøve å få skrevet et innlegg snart. Men jeg klarer bare begrenset tid ved pc på grunn av ryggen og den tiden jeg sitter, har jeg andre oppgaver som jeg må prioritere. Men tenker stadig på å få gjort ferdig noen av innleggene jeg har begynt å skrive på. Så det kommer nok noe snart. Selvfølgelig skal jeg oppdatere raskt om fødsel 🙂

 4. Er stadig innom for å se om det har kommet noen liten bebis hos deg 🙂 vil bare ønske masse lykke til med fødselen, håper og tror den blir en flott opplevelse.

  1. Ja, jeg vet at det er flere med deg. Jeg har litt dårlig samvittighet for bloggen om dagen. Men det er bare så inmari slitsomt å sitte ved pc. Og det er så altfor mye annet som har hopet seg opp etter årsmøtet i Fema og Bioteknologirådet skal snart konkludere om eggdonasjon. Så jeg MÅ prioritere arbeid med det. Håper jeg får til å ferdiggjøre ett av alle de påbegynte innleggene snart.

   Det er iallefall ingen tegn enn så lenge på at babyen har tenkt seg ut. Litt mer intenst er det jo, men det blir nok fort noen dager til.

 5. Jeg er også gravid med et barn som er blitt til ved fertilitetsbehandling og åpen sæddonasjon. Jeg er utrolig lei av å høre at jeg har “ventet for lenge og det er nok derfor”, blabla.

  Vel, ja og nei. Jeg har nok tidligere i livet ikke vært klar for et barn. Hvorfor mener da noen at jeg skulle hatt et, likevel? Det er ingen som bebreider menn for å bli førstegangspappa etter 35, 40, 45, 50.

  Jeg har aldri før vært i en situasjon der jeg kunne takle det økonomisk å ha barn alene uten å bli skikkelig fattig. Det er det vel samfunnet legger opp til, for jeg er høyt kvalifisert dame med studier og masse erfaring og til tross for det, så er det statistisk sett og faktisk sett menn med mindre relevant utdanning eller mindre skillsets som går forbi meg når de skal få seg jobber og høyere lønn. Det er det vel også samfunnet som legger opp til.

  Også er det flere grunner til “nei”. Jeg er lesbisk. Jeg vil ikke ha mann. Jeg vil ikke at en mann skal bestemme i livet mitt, eller i livet til barnet mitt – hvor vi skal bo, om og når vi får reise. Også kommer disse folkene, og kommenterer på slik måte som usynliggjør meg og min identitet. Såklar har jeg lyst på dame og medmor. Men så enkelt er det ikke i et heteronormativt samfunn å 1) finne seg en som man elsker og som kan 2) bo på samme sted og som 3) har også lyst på barn sammen. Så ikke alt i livet kommer samtidig.

  Klart at livet ikke blir lettere ved å være alenemamma. Emosjonelt, sosial, œkonomisk, organisatorisk. Men jeg mener, at man kan måle hvor likestilt et samfunn er ved å måle hvorvidt alenemødre kan klare seg helt fint og uten dsse ulempene. Og der skårer Norge fremdelses nokså dårlig.

  1. Ja, det er helt klart mye som skal klaffe for å få barn. Men i etterpåklokskapens tid, så tenker jeg egentlig at jeg angrer på at jeg ikke startet med forsøk tidligere, men det er fordi jeg ønsket meg barn så inderlig så lenge jeg kan huske.

   En kan si mye om dette samfunnet. At det finnes mange som ikke er helt klare for å se at barn kan ha det godt med to mødre, to fedre eller bare en mor eller far er sikkert. I dag leste jeg at halvparten av alle ekteskap ender opp i skilsmisse og hver dag er det 80 barn som opplever at foreldrene går fra hverandre. Jeg vet hva jeg tenker om det. Det må være bedre å ha stabilitet i familielivet enn å oppleve at foreldrene går fra hverandre. Iallefall om de ikke klarer å samarbeide og gjøre det smidig for ungenes del. Dessverre ser jeg mange eksempler på brudd og foreldrepar som IKKE er bra for barna sine. Når man er alene er sjansene faktisk mye bedre for god stabilitet i barnets liv. Det er jeg helt sikker på. Men så er det alle de som henger seg opp i at naturen har bestemt at det må en mann og en dame til for å lage barn. Vel, det er sant fra naturens side, men så altfor mange av de mennene som lager barn naturlig lar kvinnen være forelder alene og dermed svikter mannen sin rolle som far. Så utrolig trist for barnet. Da er det bedre om han aldri var der, og aldri sviktet. Barnet kjenner ikke til noen annen virkelighet og opplever ikke noe tap eller svik.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.